Novinari agencije STA traže pomoć Evropske komisije

Niko ne želi da se mađarski scenarij nastavi i u Sloveniji te je potrebno da Evropska komisija svojim utjecajem brine da ne dođe do takvog crnog scenarija

Novinari agencije STA traže pomoć Evropske komisije

Novinari i zaposlenici Slovenske tiskovne agencije STA, kojoj vlada uskraćuje finansijska sredstva iz budžeta za obavljanje javne službe izvještavanja koja joj po zakonu pripadaju, ponovno traže pomoć Evropske komisije, uključujući i finansijsku pomoć, objavili su u četvrtak slovenski mediji.

U pismu koje su uputili predsjednici Evropske komisije Ursuli Von der Leyen, potpredsjednicama Veri Jourovoj i Margrethi Vestager, te evropskim povjerenicima Ylvi Johansson i Janezu Lenarčiču, zaposlenici slovenske nacionalne novinske agencije naveli su zabrinutost da bi zbog nedostatka finansijskih sredstava agencija mogla ostati nelikvidna i prestati djelovati 30 godina nakon što je osnovana.

Kako je prenio mariborski dnevni list “Večer”, u pismu navode da je u Sloveniji među novinarima, ali i mnogim drugim ustanovama i udruženjima i pojedincima, velik odziv na akciju slovenskog novinarskog društva za davanje dobrovoljnih priloga kako bi agencija opstala.

No novinari i zaposlenici ističu da se nadaju i daljnjoj podršci Evropske komisije, ne isključivši i moguću finansijsku pomoć, kako bi se očuvala sloboda medija.

– Budući da vjerovatno niko ne želi da se mađarski scenarij nastavi i u Sloveniji, a možda i u još nekoj od država članica Evropske unije, potrebno je da Evropska komisija i dalje svojim utjecajem brine za to da ne dođe do takvog crnog scenarija  –  možda i neposrednom finansijskom podrškom STA iz sredstava o raspoređivanju o kojima odlučuje sama Evropska komisija – navodi se u pismu.

Vodstvo STA već je nekoliko mjeseci u prijeporu s vladom Janezom Janše oko dodjele pripadajućih sredstava koje joj iz budžeta pripadaju za obavljanje javne službe. Vlada je do sada odbijala potpisati novi ugovor o finansiranju za ovu godinu. Ta sredstva u proteklih 30 godina niti za jednu vladu nisu bila upitna.

Premda vlada to tumači navodnim odbijanjem vodstva agencije za predajom nekih finansijskih podataka o poslovanju, novinarska udruženja u Sloveniji uvjerena su da se radi o političkom pritisku, kako bi se promijenilo vodstvo agencije i način izvještavanja s kojim vlada Janeza Janše očito nije zadovoljna.

Izvor: Hina/Fena

About The Author