Ustavni sud RS-a donijet će konačnu odluku o kriminalizaciji klevete

Predstavnici medijske zajednice su ranije najavljivali podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti usvojenih zakonskih izmjena

Ustavni sud RS-a donijet će konačnu odluku o kriminalizaciji klevete
Foto: Media.ba

Ustavni sud Republike Srpske (RS) će odlučiti da li će izmjene Krivičnog zakon Republike Srpske kojim se kriminalizira kleveta, moći stupiti na snagu.

To je rezultat sjednice Zajedničke komisije Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda RS-a koja nije postigla saglasnost o amandmanu Kluba bošnjačkog naroda na izmjene Krivičnog zakonika.

Vijeće naroda nije postiglo dogovor o zahtjevu Kluba Bošnjaka podnesenom 28. jula da se iz izmjena i dopuna Krivičnog zakona izbaci član osam koji se odnosi na “krivična djela protiv časti i ugleda”.

Prema zakonodavnoj proceduri u RS-u, nakon usvajanja u Narodnoj skupštini, zakon ide na potvrdu u Vijeće naroda, u kojem svaki od tri kluba konstitutivnih naroda (Srba, Bošnjaka i Hrvata) može pokrenuti proces zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Ukoliko do toga dođe, idući korak je Zajednička komisija Narodne skupštine RS-a i Vijeća naroda, te ako se oni ne usaglase oko teksta zakona, odlučuje posljednja pravna instanca u entitetu, Ustavni sud RS-a.

Sporni član zakonskih izmjena usvojenih u entitetskoj skupštini 20. juna predviđa kazne od 1.000 do 6.000 KM za klevetu, iznošenje ličnih i porodičnih prilika, te javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri ili nacionalnosti.

– Moje mišljenje je da ovaj zakon ne tretira ništa što ima veze sa nacionalnošću, vjerskom, spolnom, dobnom pripadnošću, nego isključivo rješava stvari u vezi s klevetom – rekao je novinarima u Banja Luci predsjednik parlamenta RS-a Nenad Stevandić.

Izmjene zakona su usvojene uprkos upozorenjima novinara i aktivista da se radi o udaru na slobodu mišljenja i koraku ka uvođenju cenzure u RS-u.

Protiv kriminalizacije klevete su bile i međunarodne organizacije iz oblasti ljudskih prava, Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kao i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

Predstavnici medijske zajednice su ranije najavljivali podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti usvojenih zakonskih izmjena.

Izvor: RSE

About The Author