Fotoreporter Ismael Villagómez ubijen je u svom vozilu

On je ubijen iz vatrenog oružja dok je radio honorarno kao vozač za aplikaciju InDrive

Fotoreporter Ismael Villagómez ubijen je u svom vozilu
Foto: Ilustracija

Ismael Villagómez, fotograf za El Heraldo de Juárez, ubijen je u svom vozilu hicem u potiljak. Policijski izvori tvrde da je Villagómez također radio kao vozač i da je ubijen dok se pokušavao oduprijeti pljački.

Međunarodna federacija novinara izrazila je žaljenje zbog ovog ubistva i zatražila temeljitu istragu koja ne isključuje fotoreportersku profesiju kao motiv za ubisto te pozivala na razmišljanje o radnim uvjetima u medijima koji tjeraju radnike da se snalaze za primanja.

Fotograf El Heralda de Juareza Ismael Villagómez ubijen je iz vatrenog oružja, u situaciji koja je prema sigurnosnim snagama opisana kao pljačka navodnih putnika u vozilu, prema preliminarnoj istrazi.

Tijelo Ismaela Vilalgómeza pronađeno je na uglu u Ciudad Juárezu, pograničnom gradu u državi Chihuahua poznatom po nasilju i zločinima protiv medijskih djelatnika.

Prema informacijama koje su otkrili policijski izvori i mediji, Villagómez je honorarno radio za aplikaciju InDrive. U roku od nekoliko sati nakon što je pronađen, policija je uhapsila tri osobe koje su sudjelovale u ubistvu i kod kojih je bio ukradeni mobitel.

Međunarodna federacija novinara zatražila je od vlasti da poduzmu mjere zbog konstantnog nasilja nad novinarima, u zemlji koja održava zabrinjavajuće rekordne brojke u zločinima i nekažnjivosti.

Izvor: IFJ

About The Author