Suspendirani novinari LA Times koji se nisu slagali sa izvještavanjem o Gazi

Do neslaganja unutar redakcije došlo nakon što je više od hiljadu novinara potpisalo otvoreno pismo u kojem se kritizira izraelsko ubijanje novinara u Gazi

Suspendirani novinari LA Times koji se nisu slagali sa izvještavanjem o Gazi
Foto: Safejournalists.net

Los Angeles Times (LA Times) i New York Times Magazine (NYT) doživjeli su unutrašnja neslaganja zbog njihovog izvještavanja o izraelskom ratu protiv Gaze.

U LA Timesu, najmanje je desetak članova osoblja je suspendirano s izvještavanja o izraelskom ratu protiv Gaze nakon što su potpisali pismo u kojem se kritizira izraelsko ponašanje u ratu. U pismu se poziva na zaustavljanje nasilja protiv novinara u Gazi i upućuje poziv čelnicima zapadnih redakcija da budu jasni u izvještavanju o opetovanim zločinima Izraela nad Palestincima.

Prema osoblju Semafora koje je potpisao pismo u kojem se kritizira i izraelsko ubijanje novinara i izvještavanje zapadnih novinskih kuća o ratu, neće im biti dopušteno izvještavati o sukobu tri mjeseca.

To je potvrdila i novinarka LA Timesa Suhauna Hussain koja je potpisala pismo, u objavi na platformi X, nekadašnjem Twitteru.

– Da, istina je da smo isključeni iz izvještavanja, čime se zapravo uklanja veliki broj muslimanskih novinara i većina, ako ne, i svi Palestinci iz LA Timesa – dodala je.

Iako LA Times nije komentirao ovo pitanje, Semafor je izvijestio da je u e-poruci za cijelu kompaniju urednik LA Timesa Kevin Merida podsjetio osoblje na politiku kompanije. Navodi se da čitatelji LA Timesa ne bi trebali čitati privatna mišljenja osoblja ili “zaključiti da organizacija promovira bilo kakvu agendu”.

– Moramo zadržati integritet novinarstva koje je srž našeg ugleda. Novinarstvo je samo po sebi pokretač promjena. Posjedovanje kompasa za usmjeravanje tog rada osigurava da ga nećemo ugroziti ili nenamjerno naštetiti sposobnostima naših kolega da rade svoj posao – kazao je.

Prema Suhauni Hussain, osoblje je razgovaralo s upravom LA Timesa, a 34 člana osoblja potpisalo je pismo i skinuto je sa izvještavanja.

Pismo naslovljeno ‘Osuđujemo izraelsko ubijanje novinara u Gazi i pozivamo na pošteno izvještavanje zapadnih medija o zločinima Izraela nad Palestincima’, objavljeno je 9. novembra s početnih 600 potpisa novinara i bivših novinara. Otkako je objavljeno, potpisalo ga je još 600 novinara.

Uz kritiziranje izraelskih ubistva novinara i njihovih porodica, te ciljanje ureda medija, u pismu se ukazuje na to da se napad predstavlja bez pružanja potrebnog historijskog konteksta, potkopavajući palestinsku, arapsku i muslimansku perspektivu u izvještavanju.

U pismu se dodaje da je posao novinara pozivati vlast na odgovornost. U protivnom riskiraju da postanu saučesnici u genocidu.

U časopisu NYT, Anne Boyer, urednica poezije, objavila je svoju ostavku u publikaciji zbog izvještavanja o izraelskom ponašanju u ratu protiv Gaze. Pjesnikinja i esejistica dobitnica Pulitzerove nagrade navela je da ne može pisati o poeziji pored onih koji žele da se priviknemo na nerazumnu patnju.

Od 7. oktobra ubijena su 42 novinara, uključujući 37 palestinskih novinara ubijenih u izraelskom bombardiranju Pojasa Gaze. Četiri izraelska novinara poginula su 7. oktobra nakon što je Hamas pokrenuo iznenadni napad na Izrael. Libanonski novinar izgubio je život u južnom Libanonu, a preliminarna istraga Reportera bez granica povezuje taj napad s izraelskom vojskom.

Izvor: Arab News

About The Author