Srbijanska novinarka portala Nova.rs privedena i pritvorena

Portal Nova.rs objavilo je tekst o problemima Kliničkog centra Vojvodina s nedostatkom osnovne opreme i haotičnim uvjetima rada u vrijeme pandemije

Srbijanska novinarka portala Nova.rs privedena i pritvorena

Novinarki Nova.rs Ani Lalić određeno je sinoć u Policijskoj upravi u Novom Sadu zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da bi mogla da ponoviti krivično djelo, objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede, potvrdio je njen advokat Srđan Kovačević.

On je kazao da saslušanja nije bilo, već da joj je samo uručeno rješenje.

– Bio sam tu tokom pretresa, policija se korektno ponašala. Izvršili su pretres njenog stana i zadržali laptop i dva mobilna telefona – službeni i privatni. Potom su je doveli u policijsku stanicu i iskucali joj rješenje – kazao je.

Prema njegovim riječima, Ana će biti u pritvoru dok je ne saslušaju, a advokat je izrazio nadu da će se to dogoditi što prije.

Portal Nova.rs objavilo je tekst pod naslovom „KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre“ u kome je Lalićeva navela da KCV-u ima problem s “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uvjetima rada u vrijeme pandemije”.

Iz Kliničkog centra Vojvodine reagirali su na taj tekst, obavijestivši tužilaštvo i policiju te su optužili novinarku da je tekstom uznemirila javnost i naštetila ugledu te zdravstvene ustanove. Ubrzo zatim, policija je zakucala na njena vrata.

Ana Lalić je vrhunski profesionalac, hrabra novinarka koja neće nikad ustuknuti pred silom bilo da dolazi od vlasti, mafije, policije, tužiteljstva, što je sad u Srbiji, nažalost, sve izmiješano. Najlažljivija vlast “u novijoj srpskoj povijesti” se okuražena izvanrednim stanjem drznula hapsiti čestite novinare pod optužbom da lažima šire paniku – kazao je rekao je noćas glavni i odgovorni urednik Veselin Simonović.

Dodao je da nema tih zaključaka, uredbi i izvanrednih stanja koja mogu ograničiti novinarke i novinare kao što je Ana Lalić da ne rade svoj posao te je poručio da ne mogu ušutkati ni ostalih 80 novinara i urednika portala Nova.rs, osim da ih sve odvedu u pritvor.

Građanski preokret pozivao je nadležnog tužitelja da obustavi postupak protiv novinarke Ane Lalić i naloži policiji njeno hitno puštanje iz pritvora.

Kako su naveli u saopćenju, nedopustivo je da se suština novinarskog posla Ane Lalić – da javnosti prenese informacije do kojih je došla, a u vezi sa stanjem u Kliničkom centru Vojvodine – bude tretirano kao djelo zbog kojeg se lišava slobode.

Smatraju da o izazivanju panike u javnosti nema ni govora jer građani dobro znaju u kakvom je stanju zdravstvo u Srbiji godinama unazad, koliko mu nedostaju oprema i lijekovi, a prije svega liječnici i medicinski tehničari.

– Zbog onoga što je Lalić prenijela ne mogu biti čak ni iznenađeni, a kamoli uznemireni. U ovom slučaju radi se o panici druge vrste, a to je panika vladajuće garniture od sve većeg broja ljudi koji dižu glas protiv državne mašinerije laži i od novinara koji imaju hrabrosti da to objavljuju – kažu iz Građanskog preokreta.

Izvor: N1

About The Author