HAYAT TV I RTV HB: Ko nam je važniji, Plenković ili Krišto?

RTV HB i dalje ima beskrajno povjerenje u novu vlast, dok televizija Hayat to povjerenje iskazuje lokalnim razinama na kojima je pobjedu odnijela SDA

HAYAT TV I RTV HB: Ko nam je važniji, Plenković ili Krišto?
Foto: Vijeće ministara BiH/Fena

 

HAYAT TV: Živinice i gradonačelnik

  1. – 21. juni 2023.

GDJE JE NOVAC OD AKCIZA: Hayat je sedmicu koju analiziramo otvorio dosta dobrom i aktuelnom temom – poreznim prihodima. Tome je bilo posvećeno skoro pola dnevnika od četvrtka (15. juni), a povod su bili usvajanje izmjena zakona o porezu na dodanu vrijednost i imenovanje novog čelnika Uprave za indirektno oporezivanje. Hayat je jako dobro spojio ove vijesti kao šlagvort širem, sadržajnom i sažetom prilogu u kojem su propitali političku dimenziju spomenutog imenovanja, raspodjelu prihoda od poreza i akciza te utrošak prikupljenih sredstava od akciza. Javnost je tako saznala po kojem osnovu se raspodjeljuju prihodi i koje su negativne strane takve raspodjele.

ČIJI POVRATNICI ŽIVE BOLJE: U istom dnevniku je kao reakcija na izjave političkih lidera iz entiteta Republika Srpska kako srpski povratnici u entitet Federacija BiH žive lošije i uživaju manje prava od povratnika u RS, emitiran prilog u kojem su poređena ulaganja dva entiteta u povratak. Ova tema jeste zanimljiva, ali je očito bilo premalo vremena za istraživanje koje bi dalo sveobuhvatnije i konciznije brojke za ilustraciju.

DRŽAVNA IMOVINA: Vjerovatno nijedna televizija u BiH ne prati temu rješavanja pitanja državne imovine tako dosljedno kao Hayat. U nedjelju (18. juni) joj je opet posvećen petominutni blok koji je sadržavao stavove suprotstavljenih strana iz dva bh. entiteta i komentare stručnjaka, uz sagledavanje političke i pravne dimenzije ovog pitanja.

ŽIVINICE, CENTAR SVIJETA: Teme iz lokalnih zajednica su uvijek dobrodošle u dnevnicima, ali ove sedmice je Hayat imao tri neuobičajeno duga i afirmativna priloga o uslovima za poslovanje u Živinicama. Ovaj grad jeste u vrhu po našim „doing business“ listama, ali teško se ne zapitati da prilozi o podršci investitorima, biznis centru na usluzi startupima, te poslovnoj zoni u Ciljugama nekom koincidencijom možda nemaju veze s nedavnom pobjedom gradonačelnika iz SDA na izborima u ovoj lokalnoj zajednici.

Ocjena: 7

 

RADIO TELEVIZIJA HERCEG-BOSNE: Bez druge strane

15. – 21. juni 2023.

FORMIRANJE VLADE HNK: Često u analizama naglašavamo kako je nekad, osim onog što je bilo u dnevnicima, zanimljivo upratiti čega to u njima nije bilo. Tako je ove sedmice iz vijesti nestala tema koja je bila jedna od dominantnih u proteklim sedmicama, a to je formiranje vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ukoliko je ovako aktuelna i značajna priča koju je medij pratio iz sedmice u sedmicu utihnula u političkim krugovima, barem u medijskim ne bi trebala.

TEMPO NOVE VLASTI: U dnevnicima RTV HB-a se konstantno naglašava brzi tempo kojim nova federalna i državna vlast donose reformske zakone i ispunjavaju uslove za napredak na europskom putu. Ne dešava se često da neki lider demantuje medij koji o njegovoj koaliciji izvještava pohvalno, ali je RTV HB u petak (16. juni) morala – suprotno svojim ranijim izvještavanjima – prenijeti da se lider HDZ-a Dragan Čović „osvrnuo na nešto sporiju dinamiku rada novih vlasti“ i rekao kako „očekuje da će se ubrzati donošenje zakona“.

DA LI SU SVI ZLOČINCI ISTI: U nedjelju je u dnevniku RTV HB-a emitiran prilog s porukom kako su svi zločinci isti i kako bi trebali imati isti tretman. U prilogu se spekuliralo o razlozima zbog kojih je snimak Darija Kordića dospio u javnost, te zaključeno kako bi to moglo imati veze sa procesima protiv oficira Armije RBiH za sudske zločine nad Hrvatima. Van svake diskusije je da svaki ratni zločinac mora biti osuđen, ali bi se dalo diskutirati da li je i njihov medijski tretman isti, pogotovo ako ovaj prilog o balansiranom pristupu ratnim zločincima traje nešto preko četiri minute, odnosno preko 240 sekundi – što je tačno deset puta više nego što je RTV HB prošle sedmice posvetio sramnom snimku Darija Kordića.

TENZIJE OKO HNK: Jedna od akutnih i osjetljivih tema u Mostaru je izgradnja objekta Hrvatskog narodnog kazališta. U petak (16. juni) je RTV HB izvijestio o konferenciji koju je nakon protesta Islamske zajednice protiv gradnje ovog objekta održao mostarski gradonačelnik Mario Kordić. Ne ulazeći u argumente pristalica i protivnika gradnje, ovo je jedna od tema kojoj se mora pristupiti krajnje etično i minimum standarda zahtijeva mišljenje obje strane, što je u ovom primjeru izostalo.

Ocjena: 4

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Vrijedi iz sedmice u sedmicu ponavljati kako Hayat TV i RTV HB imaju reputaciju televizija koje su, da tako kažemo, naklonjene politikama koje utjelovljuju SDA, odnosno HDZ, respektivno. Uz to je Hayat komercijalni, a RTV HB medij financiran javnim novcem, što se i vidi na krajnjem proizvodu – Hayat očito ulaže ogroman napor da kao komercijalni medij napravi dnevnik koji će biti dovoljno jasno orijentiran za „core“ ciljnu publiku, ali i dovoljno kvalitetan i informativan za širu, komercijalnu publiku. S druge strane, RTV HB se niti ne trudi izdići iznad uloge HDZ-ovog medijskog servisa, što rezultira grotesknim situacijama poput one od petka kad i sam Dragan Čović ima kritičniji stav prema radu vlastite koalicije od ovog javnog medija. Nesumnjivo je da RTV HB ima novinare i urednike koji su sposobni napraviti daleko bolje dnevnike i bolje amortizirati utjecaj politike, barem onako kako to radi Hayat.

Razlike u pristupu ovih televizija (još uvijek) novoj federalnoj i državnoj vlasti smo ove sedmice najbolje mogli vidjeti na primjerima odgađanja sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH te održavanju zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske u Zagrebu. Dok RTV HB ničim ne želi „talasati“ i zadovoljava se objašnjenjem kako je sjednica federalnog parlamenta odgođena zbog toga što Centralna izborna komisija još nije dodijelila zamjenske mandate, Hayat je istražio i opciju da većina u ovom parlamentarnom domu više stvarno ne postoji. Dnevnik RTV HB je u želji da prikaže realnost boljom nego što jeste izvijestio kako će se sjednica Doma naroda održati u petak sa skoro istim dnevnim redom, dok je Hayat naglasio problem potencirajući kako je novi saziv održao svega dvije sedmice od svog konstituiranja prije sedam mjeseci.

Kad je u pitanju zajednička sjednica u Zagrebu, obje televizije su je popratile korektno, s tim što joj je RTV HB posvetio pažnju i u danima koji su prethodili i u danu koji je uslijedio, dok je Hayat samo na dan održavanja objavio trominutni prilog o temama i zaključcima sjednice. Hayat je spomenuo kako je prijetilo i otkazivanje ovog događaja zbog ultimatuma dva ministra u vezi s dnevnim redom, dok je RTV HB i ovu trzavicu unutar vladajuće koalicije ublažio ocjenom kako je „u javnost dospjela informacija da je upitno održavanje sjednice“, ne potvrđujući istinitost ove informacije.

Aktivnosti Narodne Skupštine RS u vezi s Ustavnim sudom BiH su pratile obje televizije, s tim što im je Hayat posvetio značajnu minutažu, dok je RTV HB ovoj temi pristupao u crticama od po minut-dva kao da je riječ o nečemu što nema nekih značajnih implikacija. Takođe, zanimljiv je bio i pristup izjavama koje su u utorak (20. juni) dali ambasador SAD-a Michael Murphy i šef delegacije EU Johann Sattler nakon sastanka sa vlastima FBiH – Hayat je odabrao prenijeti kako su dvojica diplomata poručili kako se „mora iskoristiti ova prilika jer druge neće biti“, dok je RTV HB odabrao isječak u kojem se govori kako se dobila „prilika da se nadoknadi propušteno.“

 

Plus sedmice

HAYAT TV

I ove sedmice je Hayat imao sadržajne i dinamične dnevnike, a vrijedi izdvojiti blok u Vijestima u 7 od srijede (21. juni) u kojem su se istraživali razlozi za odgodu sjednice Predstavničkog doma federalnog parlamenta. U prilogu smo saznali kako opozicija ne bi uskratila podršku reformskim zakonima koji su u interesu građana, te stoga mediji s pravom moraju istražiti prave razloge iza nerada ovog zakonodavnog tijela.

RTV HB

Bilo to nekome po volji ili ne, zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske je važan događaj koji može polučiti pozitivne rezultate za građane obje zemlje. U svojim dnevnicima je RTV HB sveobuhvatno i iscrpno ispratio ovu sjednicu i posvetio joj zapažen i zaslužen prostor prema očekivanju svojih gledatelja.

Minus sedmice

HAYAT TV

„Pojedina bića koja se rođenjem ubrajaju u ljudsku vrstu nemaju stida, srama, dostojanstva i ništa im nije sveto. Oni vrijeđaju, lažu, služe se svim sredstvima, gaze preko mrtvih“ – rečenica je kojom su počele Vijesti u 7 u petak (16. juni), a odnose se na predsjednika RS-a Milorada Dodika i njegovo negiranje opsade Sarajeva. Ovakve misli  bi možda i mogle proći u programu centralne informativne emisije jedne ozbiljne i gledane televizije kad ih izgovori prolaznik u uličnoj anketi, ali kao urednička opaska sigurno ne bi trebale.

RTV HB

U dnevniku od utorka (20. juni) emitirane su izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto nakon zajedničke sjednice u Zagrebu, i to na način da je u program prvo išla izjava Plenkovića, a potom Krišto. Stvar elementarnog samopoštovanja i borbe za jednakopravnost bi bila da se prvo emitira izjava Borjane Krišto iz najmanje tri razloga: jer je šefica izvršne vlasti vlastite države, jer je na sjednici bila u svojstvu gostujuće strane, a nije zanemariti ni tradicionalni manir po kojem se prednost daje ženi.

 

Ovaj tekst je izrađen/a uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Analiziraj.ba i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva, Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation i Ministarsvta vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

About The Author