RTRS I BNTV: Milorad Dodik u ulozi predsjednika, entitetskog premijera i Narodne skupštine

Dok RTRS nastavlja sa svojim krutim ideološkim matricama, BNTV je prošle sedmice propitivao Dodikovu naviku da se miješa u sve entitetske institucije i njihove nadležnosti

RTRS I BNTV: Milorad Dodik u ulozi predsjednika, entitetskog premijera i Narodne skupštine
Foto: Klix.ba

RTRS: Da li se i kada Republika Srpska osamostalila?

  1. april – 2. maj 2022.

ON NE VJERUJE: Šta god da uradi Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine po pitanju podizanja optužnica za ratne zločine počinjene nad Srbima tokom minulog rata, u startu nailazi na negodovanje i osude obitelji žrtava, političara i udruženja proisteklih iz rata u BiH. Izdvajamo primjere emitovane u Dnevnicima 26. i 27. aprila o podizanju optužnice protiv pripadnika policijskih i civilnih struktura BiH u slučaju „Dobrovoljačka“.

I prije nego je Sud BiH optužnicu potvrdio i otpočeo sudski proces, stigle su reakcije u kojima se izražava nezadovoljstvo što su njom obuhvaćena dešavanja iz trećeg, a ne i drugog maja 1992. godine, da pravosuđe BiH ne drži do stradanja Srba, a sve podvučeno izjavom Milorada Dodika da „nema razloga da vjeruje u pravosuđe BiH“.

ZEMLJE U OKRUŽENJU: Od ostalih izvještaja emitovanih u Dnevnicima izdvajamo i teme koje su se bavile „Jahorina ekonomskim forumom“. Uz, prije svega, isticanje Gvozdena Šarca da su na istom prisustvovali „predstavnici RS-a, BiH i zemalja u okruženju“. Iako je već uobičajena praksa da se Republika Srpska tretira kao odvojeni dio BiH, mi ponovo postavljamo pitanje uredništvu Dnevnika javnog servisa RS-a da li se i kada Republika Srpska osamostalila?

Osim na tu vrstu političke propagande, zamjerka se odnosi i na činjenicu da gledatelji gotovo ništa nisu saznali o bitnim pitanjima u svjetlu ekonomske krize, izuzev šture rečenice da su ta pitanja bila u fokusu učesnika. Umjesto toga, ponovo je fokus stavljen na Milorada Dodika i njegove napade na Centralnu banku BiH i način vođenja monetarne politike naše države.

Ovoj temi vratilo se i u Dnevniku 30. aprila. I to ponovo referiranjem na Dodikove izjave i tvrdnju kako bh. novčanim rezervama manipuliraju njemačke banke, umjesto da se taj novac upotrijebi u razvojne projekte u BiH. Znajući kako se javni novac u našoj državi troši, iz izjava lidera SNSD-a sasvim je jasno da stoji samo želja da u izbornoj godini kupi naklonost birača, no očekivati da se na RTRS-u analitički pristupi ovoj temi je iluzorno.

EKONOMSKA KRIZA: Žive li novinari RTRS-a u nekoj paralelnoj stvarnosti i prate li pažljivo izjave premijera RS-a, pitanje je koje se neminovno otvara nakon vijesti iz Dnevnika 26. aprila da Vlada RS i poslodavci pripremaju set mjera za ublažavanje ekonomske krize i rast plata od maja. Naime, sam premijer RS-a objasnio je da se povećanje plata, i to onih budžetskih korisnika, može očekivati tek od jula ove godine. Što se pak privatnih poslodavaca tiče, oni mogućnost o rastu plata od 10 posto ni ne spominju.

NAJPRIZEMNIJA PROPAGANDA: Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov održao je predavanje studentima u Istočnom Sarajevu i otvorio prigodnu izložbu. I dok je ruski ambasador govorio o herojstvu Crvene armije tokom Drugog svjetskog rata, istog je dana od „specijalnog dopisnika RTRS-a“ Danijela Simića stigao izvještaj iz razorenog Mariupolja. Ako se izvještajem uopšte može nazvati najprizemnija propaganda ruske vojske čiji je glasnogovornik Simić. No on je otišao i korak dalje. Tako da u konačnici teško da će se naći primjer kada ratni reporter koji izvještava s prve linije fronta izaziva samo podsmijeh i sažaljenje kao što je to bilo u izvještaju tokom napada ruskog agresora na čeličanu Azostalj u Mariupolju, emitovanom u Dnevniku 29. aprila.

Ocjena: 1

 

BNTV: Sve što prešuti RTRS

  1. april – 2. maj 2022.

KONAČNO ZEMLJOTRES: Nakon praznovanja Vaskrsa, rukovodeći se izrekom „bolje ikad nego nikad“, uredništvo Dnevnika posvetilo je nešto više pažnje opštinama u Hercegovini pogođenim zemljotresom 22. aprila.

Dopisnik BNTV-a iz Trebinja Dubravko Curać obišao je Berkoviće, bez sumnje, najsiromašniju opštinu u Republici Srpskoj. U kojoj je teška oštećenja pretrpio svaki peti stambeni objekat i koja s godišnjim budžetom od dva miliona KM nastalu štetu ne može sanirati. Pomoć institucija i RS-a i BiH još je samo na riječima, a ljudi koji su ostali bez krova nad glavom svjedočili su da o njima brinu za sada samo susjedi koji su imali sreću da im domovi nisu oštećeni.

NOVA ZAKLINJANJA: Sve što je javnost trebala saznati o sastanku pomoćnice državnog sekretara SAD-a sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu, a što je prešutjelo uredništvo Dnevnika 2 RTRS-a, oni koje je to zanimalo imali su priliku čuti u Dnevniku 27. aprila.  Američka diplomatkinja nije se obratila novinarima, nego je njenu izjavu distribuirala Ambasada SAD-a u BiH, a uredništvo Dnevnika ju je u cijelosti prenijelo. Tako je  imalo smisla i emitovanje reakcije Milorada Dodika na navedeni sastanak, u kojoj se ponovo zakleo „kako vlast RS-a ne poduzima nikakve korake koji u pitanje dovode suverenitet BiH“.

BEZ RAZLOGA ZA SLAVLJE: Radnici u Republici Srpskoj su i ovaj 1. maj – Međunarodni praznik rada – dočekali bez razloga za slavlje i nade u poboljšanje svog položaja. Dijalog premijera RS-a Radovana Viškovića i predsjednice Saveza sindikata RS Ranke Mišić izgledao je kao igra gluvih telefona. I dok je nakon sastanka Mišić saopštila da plate u javnom sektoru od prvog maja rastu za 10 posto, entitetski premijer to povećanje najavljuje tek od jula ove godine.

Istovremeno, Konfederacija sindikata RS i pojedini granski sindikati SSRS i dalje s Vladom RS vode spor kako bi se ispoštovale odluke Ustavnog suda Republike Srpske vezane za isplate toplog obroka i regresa. Tako je blok izvještaja o radničkim pravima emitovanih u Dnevniku 27. i 30. aprila pokazao nemar vlasti da poboljša položaj radništva u RS-u, ali i podjele među sindikatima koje samo vlastima i poslodavcima idu naruku.

Ocjena: 5

Svaka strana ima svoju istinu

Kao da su izašli iz pera istog autora, tako su izgledali izvještaji o 27. godišnjici vojno-redarstvene akcije „Bljesak“. I dok se u Republici Hrvatskoj obilježava datum vraćanja zapadne Slavonije pod kontrolu Hrvatske, u Republici Srpskoj i dalje se „Bljesak“ tretira kao zločinačka akcija. Dio je to povijesnog narativa u kojem svaka od strana u ratovima vođenim na prostoru bivše Jugoslavije ima svoju „istinu“.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Tema koja je tražila odgovor na pitanje da li je Milorad Dodik iznad svih institucija u Republici Srpskoj. Kroz niz primjera kada je sebe stavljao u ulogu i predsjednika i premijera i predsjednika Narodne skupštine RS te najavljivao odluke za koje nije nadležan, novinari su jasno ukazali da je Republika Srpska sve samo ne na demokratskim institucijama utemeljen entitet.

Minus sedmice

RTRS

Tendenciozno izvještavanje o radu Tužilaštva i Suda BiH u procesuiranju ratnih zločina u kontekstu podizanja optužnice u slučaju „Dobrovoljačka“ iz maja 1992. godine. Svoj doprinos je dala, a novinari Dnevnika prenijeli, i predsjednica RS-a Željka Cvijanović tvrdnjom da je cilj ove optužnice „da se operu biografije optuženih pripadnika bošnjačkog naroda“.

BNTV

I ove godine, vojno-redarstvena akcija „Bljesak“, tokom koje je područje zapadne Slavonije vraćeno pod kontrolu Republike Hrvatske, u interpretaciji novinara BNTV-a i političara RS-a nazvana je zločinačkom.

About The Author