(V)LAŽNE VIJESTI: Bosanski nudisti konačno dobili savez na nivou većeg entiteta, već su uređene i prve plaže

IZ ARHIVE: Da biste se potpuno razgolitili i uživali na suncu, više ne morate ići do Hvara i Pelješca. Sad su tu neodoljive plaže Kravice, Boračkog i Jablaničkog jezera, Neretve i Une

(V)LAŽNE VIJESTI: Bosanski nudisti konačno dobili savez na nivou većeg entiteta, već su uređene i prve plaže

Bivša Jugoslavija, pokoj joj duši, bila je svjetski lider nudizma. Njene plaže ugošćavale su golaće iz Amerike, Njemačke, Holandije, Francuske… Nažalost, konzervativna Hrvatska nije se pokazala dostojnom nasljednicom svog velikog pretka, pa je nudizam u ovoj zaostaloj članici Evropske unije bačen na marginu dešavanja, medija i popularnih plaža.

Srećom, tu su sad progresivni Bosanci i Hercegovci, ljudi otvorenog duha i preduzetničkog dara. Kako javlja svakom progresu naklonjena i ekstremno slobodoumna agencija Fake & Spin, upravo su okončane administrativne začkoljice oko osnivanja Saveza nudista Federacije Bosne i Hercegovine. Nudisti iz svih kantona složno su ignorirali sve kantonalne prepreke i klasične bosanskohercegovačke podjele, te se ujedinili u gorućoj želji da se sunčaju i kupaju bez prokletih kostima.

Članstvo u Savezu stiče se uz minimalnu naknadu (150 maraka za šest mjeseci) i uz polaganje testa slobodoumnosti. Ništa teško ni zastrašujuće, u okviru testa potrebno je odgovoriti samo na neka temeljna pitanja iz oblasti ljudskih sloboda i prava („Da li volite sve ljude i čovječanstvo uopće?“ „Da li i vi, kao i mi, prezirete kupaće kostime i lažni moral?“ „Jeste li spremni osim članarine pomoći Savezu još i dobrovoljnim prilozima, kako bismo plaže na našim divnim rijekama i jezerima učinili što pristupačnijim?“)

Velik interes za prvu konvenciju iskazan je širom svijeta pa su osnivačkoj skupštini Saveza nudista Federacije BiH prisustvovali ugledni gosti iz Amsterdama, grada svih sloboda, kao i iz Pariza, Londona, Bruxellesa, Barcelone, Madrida, Rima… Zanimljivo je da ovom velikom i važnom događaju, koji će imati i fenomenalne turističke implikacije, nije nazočio niko iz Banje Luke. Nije da nije postojala volja, to je grad široke duše i otvorenog duha, nego se, izgleda, vladajuća struktura oštro pobunila tendenciji da nudisti imaju jedinstveno udruženje na nivou države, pa traže da golaći iz RS-a osnuju sopstveni savez, čijem bi osnivanju prisustvovali i delegati iz Beograda i Vladivostoka.

Bilo kako bilo, poziv dragim prijateljima iz najvećeg grada RS-a i dalje je otvoren. Savez nudista Federacije Bosne i Hercegovine svake će godine promovirati poseban moto, kojim će se propagirati golo sunčanje. Moto za ovu, nudizmu ne baš naklonjenu 2020. godinu glasi: „Jednom se živi, zbaci gaće i okreni se suncu“.

Agencija Fake & Spin prisustvovala je ovom jedinstvenom događaju i ima stotine fotki s konferencije na kojoj su svi bili goli, ali kao i kod svih drugih agencija, fotografije i tonski zapisnici dostupni su samo pretplatnicima.

      (Ovaj tekst je slobodoumno-satiričnog karaktera)

Objavljeno 27. august 2020.

About The Author