RTRS I BNTV: Sve što ste htjeli znati o Željki Cvijanović i Drašku Stanivukoviću

Do zvaničnog početka predizborne kampanje ostale su gotovo dvije nedjelje, ali stranke je vode punom snagom. RTRS u stopu prati Željku Cvijanović, a BNTV Draška Stanivukovića

RTRS I BNTV: Sve što ste htjeli znati o Željki Cvijanović i Drašku Stanivukoviću

RTRS: Malo bolji nego obično

  1. septembar –  4. oktobar 2020.

NIZ NEPOZNANICA: „Više zaposlenih nego otpuštenih“, najava je priloga o kretanju na tržištu rada u RS-u bazirana na podacima Biroa za zapošljavanje Republike Srpske. Ovaj podatak bio bi ohrabrujući da ne postoji ono „ali“. Naime, u periodu mart – avgust, u RS-u je bez posla ostalo 14.032 radnika, a zaposlilo se 14.358. U kojim sektorima su podijeljeni otkazi, a u kojim se zaposlio toliki broj radnika? Niz je to nepoznanica vrijednih ozbiljne analize koja je izostala.

U centru pažnje uredništva Dnevnika u više se navrata našlo pitanje registracije građana za glasanje putem pošte. Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, za ovaj vid glasanja registrovalo se preko 100.000 građana, što je, ako je suditi prema prezentiranim reakcijama, bio alarm i za poziciju i opoziciju. I novi povod za međusobne optužbe za manipulacije izbornim procesom. CIK BiH utvrdio je do sada brojne nepravilnosti vezane za registraciju birača, posebno u Srbiji. A odgovor na pitanje ko je pokušao manipulisati centralnim biračkim spiskom,  vjerovatno nikada nećemo dobiti.

Što se Branke Kusmuk tiče, ona je već donijela presudu. I ne nudeći nijedan dokaz, ustvrdila da je sve to učinjeno u „dosluhu CIK-a i opozicije“.

BEZ DETALJA: Željeznice RS prvo su javno preduzeće u BiH koje je uz podršku Svjetske banke ušlo u proces restrukturiranja. Tri godine kasnije, osim smanjenja broja zaposlenih, javnost i dalje ne zna kako će ovaj proces biti okončan. Rok do kojeg se treba ući u završnu fazu je 20. oktobar, ali uredništvo Dnevnika ne nalazi za bitno da ovu temu otvori. Umjesto toga, tek štura vijest u Dnevniku 30. septembra da je premijer RS-a Radovan Višković o procesu restrukturiranja razgovarao s predstavnicima Svjetske banke.

Ocjena: 2

BNTV: Bez politiziranih zaključaka

  1. septembar –  4. oktobar 2020.

KOREKTNIJE OD RTRS-a: Neočekivano veliki broj građana koji su se registrovali za glasanje u odsustvu je tema kojom su se bavili i novinari Dnevnika 2. I prije nego je CIK BiH izašao sa zvaničnim podacima, opozicione stranke u Republici Srpskoj upozoravale su na evidentne pokušaje manipulacije biračkim spiskom i navodile konkretne primjere, posebno s prijavama za glasanje u odsustvu iz Srbije. I, za razliku od novinara RTRS-a koji su odlučili ko je kriv, ostavili CIK-u BiH i nadležnim pravosudnim institucijama da istraže cijeli slučaj.

Gledateljima je ponuđena na uvid i analiza koalicije „Pod lupom“, koja se bavila predizbornim aktivnostima s posebnim fokusom na zloupotrebe javnih funkcija i resursa vladajućih garnitura za vođenje stranačkih kampanja.

Većina izvještaja emitovanih tokom protekle nedjelje bila je okrenuta ka svakodnevnom životu i građanima koji vrlo često vode donkihotovske bitke sa sistemom kako bi ostvarili svoja prava.

Izdvojit ćemo izvještaje koji su pratili proteste više organizacija za zaštitu životne sredine, održane u Sarajevu i Foči, kojima se traži moratorij na izgradnju mini hidroelektrana širom  BiH.

IVANIĆ KOD VLADIKE: Susret Mladena Ivanića s vladikom Amfilohijem u Podgorici vijest je kojom je otvoren Dnevnik 28. septembra. Iako novinari BNTV-a rijetko odlaze izvan BiH kako bi izvještavali o nekom događaju, Ivanića i vrh PDP-a u Podgorici je pratila Slađana Jašarević. Iako je povod susreta Ivanića i Amfilohija formalno bio ugovor koji je svojevremeno BiH potpisala sa Srpskom pravoslavnom crkvom, vladika je ponovo svojim izjavama izašao iz duhovne sfere. I rječnikom neprimjerenim vjerskom službeniku govorio o DPS-u.

Boravak delegacije PDP-a u Crnoj Gori trajao je i 29. septembra, a gledatelji su ponovo u samom vrhu Dnevnika podrobno informisani o razgovorima s liderima pobjedničke koalicije na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

Ocjena: 5

Komparativna analiza

Do zvaničnog početka predizborne kampanje ostale su gotovo dvije nedjelje, ali stranke i kandidati vode je u punom kapacitetu.

RTRS u stopu prati predsjednicu RS-a Željku Cvijanović, koja je u potpunosti posvećena promociji SNSD-a i njenih kandidata na lokalnim izborima. Pri tome, Cvijanović se na svim događajima pojavljuje i najavljuje kao predsjednica RS-a i tako na otvoren način zloupotrebljava funkciju.

Novinari BNTV-a fokusirani su na promociju Draška Stanivukovića, kandidata PDP-a/SDS-a za gradonačelnika Banjaluke. Koji je sveprisutan, ne samo u bavljenju lokalnim pitanjima i problemima najvećeg grada u RS-u nego i u temama koje su u nadležnosti entitetske vlade i parlamenta.

About The Author

Plus sedmice

RTRS
Izvještaj o sadržaju Evropskog samita posvećenog temama Evropa – demokratija – pandemija koronavirusa, održanog u Salzburgu. Jedna od panelistica bila je i predsjednica RS-a Željka Cvijanović, ali gledateljima je pružen uvid u stavove niza evropskih političara koji su govorili o izazovima s kojima se susreću od pojave Covida-19 na tlu našeg kontinenta.
BNTV
Stefan Karganović, lažni diplomata, navodni povjesničar, predsjednik organizacije „Istorijski projekt Srebrenica“, autor crne liste nepodobnih javnih ličnosti u Republici Srpskoj urađenoj po narudžbi SNSD-a, u konačnici je tu istu RS oštetio za dva miliona KM. Protiv njega je podignuta optužnica te raspisana potjernica, ali i dok je boravio u Banjaluci bio je policiji nedostupan. I onda, kao u kakvom lošem filmu, taj isti Karganović tužio je RS jer mu je ostala dužna 160.000 KM na ime neisplaćenih donacija za njegovo udruženje građana. U svom izvještaju, Danina Milaković je na ovom primjeru ukazala na sve apsurde sistema u kojem živimo.

Minus sedmice

RTRS
Građanska država na prostoru BiH nikada nije bila moguća, tvrdnja je Milorada Dodika. S istom se slaže i Dragan Čović, uz prijetnju da bi se svaki takav pokušaj okončao raspadom države. Kako se izbori približavaju tako lideri HDZ-a BiH i SNSD-a ponovo otvaraju teme kojima nastoje mobilizirati mase. U svom izvještaju, Gvozden Šarac građansku BiH naziva iluzijom Bakira Izetbegovića i zaključuje neizravnom prijetnjom da što prije Izetbegović od nje odustane, to su veće šanse da ovakva BiH potraje.
BNTV
Nijedan izvještaj.