RTRS I BNTV: Zaratile dvije velesile, SNSD i Velika Britanija

Jedan događaj i dva oprečna izvještaja, tako su BNTV i RTRS gledatelje izvijestili o spoljnotrgovinskom sporazumu BiH s Velikom Britanijom, na koji je Dodik uložio veto. Svaka je televizija branila svoje političke pulene

RTRS I BNTV: Zaratile dvije velesile, SNSD i Velika Britanija

RTRS: Trač-partija s Lavrovom

  1. – 20. juni 2022.

KO SU „MI“? Kada  je govorio „ mi“ i „nas“, pitanje je koga je Milorad Dodik predstavljao na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Jer zvanični sastanci bili su uz zastavu Bosne i Hercegovine, ali sasvim je jasno da Dodik nije istupao u ime BiH ima li se u vidu činjenica da njegov odlazak nije usaglašen u Predsjedništvu BiH.

Navodna velika briga i ljubav Ruske Federacije prema Republici Srpskoj, koje su tokom susreta s Dodikom demonstrirali ruski zvaničnici, sve su samo ne briga i ljubav. No jasno je da Rusija preko RS-a želi destabilizovati BiH i umanjiti utjecaj Evropske unije i SAD-a. Na drugoj strani, Dodik se boravkom u Rusiji nastoji što bolje pozicionirati među građanima pred predstojeće izbore.

SAM PROTIV SVIH: No daleko tragičniji svakako je bio sam Milorad Dodik, koji je tokom razgovora sa Sergejem Lavrovom doslovno otračao Veliku Britaniju i ministricu spoljnih poslova te države koja je nedavno boravila u BiH. Na tapetu njegovih objeda našle su se i ostale države Evropske unije i SAD. I što se RTRS više trudio da podrobnije izvijesti o svakoj njegovoj rečenici, to je samo bolje podcrtavao koliko je Dodik nedorastao funkciji koju obnaša.

Krešendo je bio njegov sastanak s Vladimirom Putinom. Formalan i suhoparan, za sve osim za RTRS i samog Dodika. O sastanku su reporteri kazali daleko više od fraza koje su ova dvojica razmijenili.

Sve je to samo jedan u nizu primjera kako (ne)funkcioniše naša država.

OBAVEZNE EKSKURZIJE: I dok je Dodik boravio u Rusiji, premijer bh. entiteta RS Radovan Višković otputovao je, kako je navedeno, u „radnu posjetu Grčkoj“. Odnosno, obišao je Krf i Solun, gdje se sastao s gradonačelnicima, turističkim djelatnicima i privrednicima.

U izvještaju koji je predočen gledateljima Dnevnika 2, ponovo su prštala obećanja o novim ekonomskim ulaganjima u RS. Koja su to stara, teško da bi iko u Republici Srpskoj mogao navesti. Ali zato je u jeku ekonomske krize i sve evidentnijeg siromašenja građana, turističkim djelatnicima Grčke Višković obećao da će ovaj entitet „uvesti obavezne učeničke ekskurzije na Krf“. Pitanje je samo koliko će roditelja moći priuštiti takav izdatak, no za uredništvo Dnevnika u tome nema ništa sporno. Ali i ovakav je izvještaj očekivan, jer javni servis RS-a odavno živi u drugom, paralelnom svijetu.

Ima neke tragikomedije u tome kada bivši novinar, a danas dežurni skriboman SNSD-a Milan Ljepojević počne da se bavi istorijom, odnosno da „otkriva istorijske istine o Republici Srpskoj i stradanju srpskog naroda“. Ili je još veća tragikomedija kada prijevod njegove knjige na ruski jezik promovira ambasador Ruske Federacije u Srbiji.

Izdvojeno

Dok je sva demokratska javnost kako u BiH tako i regionu snažno osudila devastaciju Partizanskog groblja u Mostaru, u dnevnicima RTRS-a o tome nije bilo nijedne vijesti. Ali i to je RTRS, bolje rečeno, jedna od najupečatljivijih slika javnog emitera RS-a.

Ocjena: 1

 

 

BNTV: Dodik i sankcije

  1. – 20. juni 2022.

DRUGA STRANA MEDALJE: Boravak Milorada Dodika na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu bio je u fokusu dnevnika i ove medijske kuće. No za razliku od RTRS-a, uredništvo BNTV-a fokusiralo se na komentare RS-ovske opozicije da je „Dodik pokušavao svim silama da opravda da se BiH pridružila sankcijama Evropske unije Ruskoj Federaciji“. Bio je to i povod da se  o Dodikovom, kako je navedeno, “sjedenju na dvije stolice“ oglase analitičari, koji su mišljenja da bi takva politika mogla imati štetne posljedice po RS.

Opozicija je tako cijelu situaciju nastojala kapitalizirati, a novinari Dnevnika uredno su prenosili sve komentare lidera SDS-a i PDP-a. Bez odgovora zašto je u jeku ekonomske krize u RS-u pitanje svih pitanja za opozicione lidere postalo to da li se BiH pridružila Evropskoj uniji u sankcionisanju Rusije.

NOVO USAGLAŠAVANJE: BNTV stoga nastavlja s uređivačkom politikom koja na jednoj strani pristrasno izvještava o dešavanjima na političkoj sceni Republike Srpske, dok na drugoj vrlo profesionalno prati ekonomsko-socijalne prilike u ovom bh. entitetu.

Fokus je bio na novom, neuspjelom pokušaju usaglašavanja državnih parlamentaraca da se građani barem djelimično finansijski rasterete uvođenjem diferenciranih stopa poreza na dodatnu vrijednost i izvještavanju o novom rastu cijena goriva, plina i životnih namirnica. Ove priloge prate i ankete među građanima RS-a, koje su najbolji pokazatelj kako danas preživljava većina stanovništva.

Ukupno uzevši, gledateljima je ponuđeno niz blijedih političkih sadržaja koji su dominirali dnevnicima i o kojima se nema ništa značajno reći.

Ocjena: 3

 

Komparativna analiza

Jedan događaj i dva oprečna izvještaja, tako su BNTV i RTRS gledatelje izvijestili o posebnoj sjednici Narodne skupštine održane na zahtjev Milorada Dodika. Povod: spoljnotrgovinski sporazum BiH s Velikom Britanijom, na koji je Dodik uložio veto pozivajući se na zaštitu vitalnog entitetskog interesa. Nakon izvoda iz Dodikovog obraćanja, uredništvo Dnevnika BNTV-a apostrofiralo je poslaničke diskusije opozicije koje su razobličile još jedan njegov pokušaj političkog manevra, tumačeći ga i kao lični obračun lidera SNSD-a s Velikom Britanijom, koja mu je uvela sankcije.

Kako u Narodnoj skupštini za svoj veto nije dobio dvotrećinsku podršku poslanika, uredništvo RTRS-a je oštricu odgovornosti za Dodikov neuspjeh prebacilo na opoziciju. U najavi Dnevnika ističe se njegova izjava upućena opozicionarima: „Izdali ste Republiku Srpsku“.  O argumentima koje su iznijeli opozicioni poslanici zbog kojih veto nisu podržali, tek nekoliko brižljivo isječenih izjava.

Ali za diskusije poslanika SNSD-a i ostatka vladajuće koalicije ostavljeno je dovoljno prostora, posebno za uvrede i odgovore upućene opoziciji na stavove koji gledateljima nisu predočeni.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Analiza o tome kako će se na korisnike komercijalnih i stambenih kredita u BiH odraziti odluka Evropske centralne banke o povećanju kamatnih stopa. Jasna objašnjenja eksperata o tome zašto je došlo do povećanja kamata, kao i kako to utječe na kredite ugovorene sa fiksnom, odnosno promjenljivom kamatnom stopom.

Minus sedmice

RTRS

Ukupno izvještavanje o boravku Milorada Dodika u Sankt Peterburgu. Mnogo utrošenih minuta, mnogo bombastičnih riječi ruskih zvaničnika na čelu s Vladimirom Putinom kojima je RTRS poslužio samo kao propagandno glasilo Dodika i zvanične Moskve.

BNTV

Nastavak forsiranja stavova opozicionih lidera SDS-a i PDP-a, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, čak i kada gledateljima ne nude ništa osim političkog prepucavanja s vlasti RS-a i Miloradom Dodikom.

 

About The Author