Ruski novinar Muratov prodaje medalju za Nobelovu nagradu

Najviše plaćena medalja za Nobelovu nagradu bila je 2014. godine kada je James Watson prodao svoju medalju za 4,76 miliona dolara

Ruski novinar Muratov prodaje medalju za Nobelovu nagradu

Koliko košta mir, pitanje je na koje bismo, bar djelomično, uskoro mogli dobiti odgovor jer je ruski novinar Dmitrij Muratov odlučio prodati svoju medalju za Nobelovu nagradu za mir. Prihod će ići direktno UNICEF-u u njegovim naporima da pomogne djeci raseljenoj zbog rata u Ukrajini.

Muratov, koji je nagrađen zlatnom medaljom u oktobru 2021. godine, pomogao je u osnivanju nezavisnih ruskih novina Novaya Gazeta i bio je glavni urednik publikacije koja se zatvorila u martu zbog pritiska Kremlja na novinare i javnog neslaganja nakon ruske invazije na Ukrajinu .

Muratov je zamislio da svoju nagradu proda na aukciji, nakon što je već najavio da će popratnu novčanu nagradu od 500.000 dolara donirati u dobrotvorne svrhe. Ideja donacije, rekao je, je “da se djeci izbjeglicama pruži prilika za budućnost”.

U intervjuu za The Associated Press, Muratov je rekao da je posebno zabrinut za djecu koja su ostala siročad zbog sukoba u Ukrajini jer im želi vratiti budućnost.

Dodao je da je važno da međunarodne sankcije nametnute Rusiji ne sprječavaju da humanitarna pomoć, poput lijekova za rijetke bolesti i transplantacije koštane srži, stigne do onih kojima je potrebna.

– To mora postati početak flash moba kao primjera koji treba slijediti tako da ljudi prodaju svoje vrijedne stvari na aukciji kako bi pomogli Ukrajincima – rekao je Muratov u videu koji je objavila Heritage Auctions, koja se bavi prodajom, ali ne uzima nikakav dio prihoda.

Muratov je prošle godine podijelio Nobelovu nagradu za mir s novinarkom Mariom Ressom s Filipina. Dva novinara, od kojih je svaki dobio svoje medalje, počašćeni su za svoje borbe za očuvanje slobode govora u svojim zemljama, unatoč napadima i maltretiranjima njihovih vlada, pa čak i prijetnji smrću.

Muratov je bio vrlo kritičan prema ruskoj aneksiji Krima 2014. godine i ratu koji je pokrenut u februaru zbog kojeg je gotovo pet miliona Ukrajinaca pobjeglo u druge zemlje radi sigurnosti, stvarajući najveću humanitarnu krizu u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Nezavisni novinari u Rusiji bili su pod lupom Kremlja, ako ne i direktne mete vlade. Otkako je Putin došao na vlast prije više od dva desetljeća, ubijeno je gotovo dvadesetak novinara, uključujući najmanje četvoricu koji su radili za Muratovljev list.

Online ponude za Nobelovu medalju počele su 1. juna kako bi se poklopilo s obilježavanjem Međunarodnog dana djeteta, a aukcija uživo planirana je za ponedjeljak kada se obilježava Svjetski dan izbjeglica.

Od ponedjeljka rano ujutro, visoka ponuda bila je 550.000 dolara. Očekuje se da će kupovna cijena rasti, vjerojatno u milionima.

– Radi se o vrlo jasnom dogovoru. Nema svako na svijetu Nobelovu nagradu na aukciji i to se ne događa svaki dan – kazao je Joshua Benesh, glavni strateški direktor za Heritage Auctions.

Od svog osnivanja 1901. godine bilo je gotovo 1.000 dobitnika Nobelovih nagrada za postignuća u fizici, hemiji, fiziologiji ili medicini, književnosti i unaprjeđenju mira.

Najviše plaćena medalja za Nobelovu nagradu bila je 2014. godine, kada je James Watson, čije mu je zajedničko otkriće strukture DNK donijelo Nobelovu nagradu 1962. godine, prodao svoju medalju za 4,76 miliona dolara. Tri godine kasnije, porodica njegovog suprimatelja, Francisa Cricka, dobila je 2,27 miliona dolara na licitaciji koju vodi Heritage Auctions.

Pretopljeno, 175 grama 23-karatnog zlata sadržanog u Muratovovoj medalji vrijedilo bi oko 10.000 dolara.

Izvor: AP

About The Author