Microsoft ukida Internet Explorer nakon 27 godina

Kažu da će pristup svom naslijeđenom desktop pregledniku biti zadržan na starijim verzijama sistema Windows

Microsoft ukida Internet Explorer nakon 27 godina
Foto: Yahoo

Microsoft će konačno povući korisničku verziju Internet Explorera. Plan je najavio prošle godine, čime je Internet Explorer 11 postao njegova konačna verzija. Internet Explorer je debitirao na računarima sa sistemom Windows 1995. i do 2004. godine osvojio je 95 posto tržišta.

No, sada su Google Chrome, Appleov Safari i Mozilla Firefox dominantni. Korisnici koji se žele držati Microsofta usmjeravaju se na Microsoft Edge, lansiran 2015. godine uz Windows 10.

Popularnost Internet Explorera narušena je lansiranjem bržih preglednika kao što su Chrome i Firefox, jer su korisnici koristili nove aplikacije za navigaciju platformama uključujući Google Search, Facebook i YouTube.

Uspon pametnih telefona tada je nesumnjivo zadao kobni udarac, s Appleovim unaprijed instaliranim preglednikom Safari i Google Chrome na Android telefonima koji su pomogli da se pristup internetu i korištenje prebace na mobilno područje.

U oktobru 2016. godine, prema nezavisnoj kompaniji za web analitiku StatCounter, upotreba interneta na mobilnim uređajima i tabletima prvi je put prestigla računare širom svijeta.

I ranije te godine, StatCounter je vidio da Google Chrome ima više od 60 posto korištenja interneta za računare u cijelom svijetu, pri čemu je kombinirani udio Internet Explorera i Edgea na tržištu računara po prvi put usko zaostao za Firefoxom.

Microsoft kaže da će pristup svom naslijeđenom desktop pregledniku biti zadržan na starijim verzijama sistema Windows, uključujući Windows 8.1, proširena sigurnosna ažuriranja za Windows 7 i ograničene verzije sistema Windows 10.

A naslijeđe Internet Explorera sigurno će živjeti i nakon toga, budući da je već više od dva desetljeća prethodno instalirano na Windows računarima.

Godine 1995. suosnivač Microsofta Bill Gates rekao je da će lansiranje sistema Windows 95 – i Internet Explorera s njim – biti dio napora tehnološkog diva da osvoji “internetski plimni val”.

Iako bi njegova vizija “mikro računara na svakom stolu i u svakom domu, s pokretanjem Microsoftovog softvera” sada mogla izgledati kao da podsjeća na prohujalo doba dial-up interneta, Internet Explorer će biti zapamćen kao jedan od ključnih alata koji je oblikovao način kako se internet koristi i danas.

Izvor: BBC

About The Author