Novinarka i rediteljica dobila tužbu protiv Pinka poslije 21 godine sudskog spora

Olivera Miloš Todorović objašnjava da je za 21 godinu sudskog postupka održano 75 ročišta

Novinarka i rediteljica dobila tužbu protiv Pinka poslije 21 godine sudskog spora
Foto: Media.ba

Poslije 21 godine sudskog spora, Apelacioni sud je potvrdio presudu Višeg suda kojom je utvrđeno da je „Pink Media group doo“ povrijedio autorsko pravo novinarke, rediteljice i producentice Olivere Miloš Todorović kao autorice audiovizuelnog televizijskog djela „SOFA“, tako što je emitiranjem tri televizijske emisije pod naslovom „Ivana drago mi je“ na TV Pink 5., 12. i 19. aprila 2003. godine povrijedio integritet autorskog dijela tužiteljice.

Olivera Miloš Todorović je autorica emisije „SOFA“, koja je prvi put emitirana 7. septembra 2001. godine na Studiju B. Ona je u augustu 2003. godine tužila kompaniju Željka Mitrovića zbog plagiranja vizuelnog identiteta njenog televizijskog serijala „SOFA“.

Olivera Miloš Todorović objašnjava da je za 21 godinu sudskog postupka održano oko 75 ročišta i četiri vještačenja, promijenjeno je pet sudija koji su se, svaki put, ispočetka, upoznavali s predmetom spora.

– Onda je uslijedila reorganizacija sudova, pa je predmet “zalutao”, pa je došlo do obustave rada advokata. Viši sud je donio presudu, a Apelacioni je potvrdio 2014. godine da je “ Pink Media group doo” povrijedio moralno-imovinska prava. Uslijedila je revizija PINK-a i Vrhovni kasacioni sud ukida presude Apelacionog i Višeg suda i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje 2014. godine. Prvo ročište na kome je organizirano gledanje emisija u sudnici, održano je tek 15 godina poslije početka postupka – ističe novinarka u saopćenju.

Kako dodaje, sud je 2018. godine odredio četvrto vještačenje, ovaj put preko komisije vještaka s Katedre za filmsku i televizijsku režiju Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu koju je imenovao Dekanat fakulteta.

– Viši sud u Beogradu donosi presudu u novembru 2022. godine da je povrijeđeno autorsko pravo, što početkom 2024. godine potvrđuje Apelacioni sud u Beogradu – dodaje ona.

Olivera Miloš Todorović diplomirana je pravnica, programska menadžerica, producentica i rediteljica dokumentarnih filmova s više od 35 godina profesionalnog iskustva u medijima. Bila je novinarka i urednica Prvog programa Radija Studio B, Radija B92 i Video produkcije B92.

Inače, Zakon o autorskim i srodnim pravima koji je važio u vrijeme emitiranja spornih emisija, članom 172 stav 1 propisuje da nosilac autorskih prava može tužbom da zahtijeva utvrđenje povrede prava, naknadu imovinske štete, objavljivanje presude o trošku tuženog, kao i pravo na tužbu za naknadu neimovinske štete zbog povrede svojih moralnih prava.

Član 17. istog Zakona predviđa da autor ima isključivo pravo da štiti integritet svog djela i to, da se suprotstavlja izmjenama svoga djela od strane neovlaštenih osoba, da se suprotstavlja javnom saopćavanju svog djela u izmijenjenoj ili nepotpunoj formi, da daje dozvolu za preradu svog djela.

Izvor: Danas

About The Author