Načelnik Šipova uputio brutalne uvrede novinarima Capitala

Uvrede su se nastavile i kada je načelnik upozoren da se cijeli razgovor snima

Načelnik Šipova uputio brutalne uvrede novinarima Capitala

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) osudili su osuđuju brutalne uvrede i vulgarno obraćanje načelnika Šipova i istaknutog člana Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD)  Milana Kovača novinarki Bojani Ninković i Siniši Vukeliću uredniku portala Capital iz Banje Luke.

Novinarka Ninković je telefonski pozvala načelnika Kovača i zatražila njegov komentar u vezi sa temom koju je istraživala i koja se odnosni na poslovanje privatne firme načelnika, nakon čega su uslijedile neprihvatljive psovke i vrijeđane tima portala Capital.

– To je neprihvatljiv postupak kojim je Kovač ne samo prekršio osnovne postulate pristojne javne komunikacije, već je pokazao na koji način ovaj javni zvaničnik koristi svoju moć i poziciju u lokalnoj vlasti prema onima koji postavljaju legitimna novinarska pitanja o poslovanju njegove privatne firme – saopćili su iz Udruženja.

Kažu da je porazna i činjenica to što ovaj visoki funkcioner stranke SNSD-a nije promijenio svoj rječnik i komunikaciju s novinarkom ni nakon što je više puta upozoren da se cijeli razgovor snima.

U Udruženju ocjenjuju da je Kovačev primitivni postupak eklatantan primjer kršenja prava na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinarke Bojane Ninković, te u sebi ima elemente i rodno zasnovanog nasilja, imanentnog muškarcima na javnim funkcijama kada nemaju niti jedan argument na istraživačka pitanja novinarki.

Podsjetili su i na slične, brutalne uvrede načelnika Šipova novinarima portala Naratorijum i novinarki Aleni Beširević koja je pisala istraživačku priču o njegovom poslovanja u septembru 2023. godine.

Udruženje je pružilo punu podršku novinarki Bojani Ninković i uredniku Siniši Vukeliću, te ih ohrabruju u poduzimanju zakonom propisanih mjera kako bi se konačno sankcioniralo neprihvatljivo primitivno i mizogino komuniciranje načelnika Kovača s novinarima istraživačkih medija u BiH.

– Tim pravnika FMHL će biti na raspolaganju medijima u pokretanju tužbe i drugih postupaka pred institucijama nadležnim za zaštitu slobode izražavanja i sprečavanje svih oblika rodno zasnovanog nasilja – naveli su u saopćenju.

I Udruženje Umbrella, koje okuplja 13 nezavisnih istraživačkih medija smatra nedopustivim, krajnje neprimjernim i uvredljivim obraćanje načelnika Šipova novinarki Bojani Ninković i Siniši Vukeliću, glavnom i odgovornom uredniku portala Capital.

– Jasno je da nosioci javnih funkcija u BIH sve češće reagiraju sa uvredama, seksističkim komentarima, neprimjerenom komunikacijom prema novinarima koji se samo vode novinarskim postulatima u misiji traženja odgovora i kritičkog analiziranja postupaka javnih zvaničnika u ime javnog interesa – saopćili su Udruženju.

Dodali su da posebno zabrinjava činjenica što se bivši narodni poslanik, trenutni načelnik Šipova Milan Kovač primitivnim i vulgarnim rječnikom obratio novinarki Ninković, te sa ovim činom verbalnog nasilja ugrozio njen profesionalni i ljudski integritet, te potkopao ionako nestabilno okruženje za sigurnost medijskih profesionalca u BIH.

– Postavljamo javno pitanje Kovaču, ali i svim drugim javnim zvaničnicima u BiH da li su bahatost, ponižavanje, psovke, uvrede postali zvanični model komuniciranja prema medijskim profesionalcima, te da li imaju i mrvu odgovornosti i pristojnosti prema funkciji koju obavljaju, kao i prema građanima koji ih plaćaju – istaknuto je u saopćenju.

Uz osudu ovih uvreda Redakcija Capitala i nakon konsultacije sa pravnim timom, redakcija portala je najavila da će pokrenuti pravne aktivnosti protiv Kovača.

Izvor: Udruženje BH novinari/Capital

About The Author