DDoS cyber napadi predstavljaju veliku prijetnju slobodi medija

Nezavisni mediji u Mađarskoj bore se protiv opasnog novog oblika digitalne cenzure

DDoS cyber napadi predstavljaju veliku prijetnju slobodi medija

Međunarodni institut za štampu (IPI) upozorio je da val kibernetičkih napada bez presedana, koji su posljednjih mjeseci uglavnom bili usmjereni na nezavisne medijske kuće u Mađarskoj, predstavlja ozbiljnu i rastuću prijetnju slobodnom protoku informacija.

Od aprila 2023. godine najmanje 40 različitih medijskih web stranica u Mađarskoj suočilo se s napadima Distributed Denial of Service (DDoS), oblikom kibernetičkog napada koji privremeno usporava ili ruši web stranice preopterećujući njihove poslužitelje milionima zahtjeva za pristup, onemogućavajući čitateljima pristupa vijestima i informacijama.

Iako konkretni motiv napada ostaje nepotvrđen, mete su bili mnogi od vodećih nezavisnih medija uključujući Telex, HVG, 444.hu, Magyar Hang i Népszava, koji kritički izvještavaju o vladi premijera Viktora Orbána. Na udaru hakera su i međunarodne medijske kompanije uključujući Forbes Mađarska.

Do danas niti jedan medij koji podržava vladajuću stranku Fidesz nije bio na meti trenutnog vala napada, prema procjenama IPI-ja, što ukazuje na politički ili ideološki motiv. Osim što ugrožavaju pristup čitatelja vijestima i informacijama, DDoS napadi također rezultiraju finansijskim gubicima zbog smanjenih prihoda od oglašavanja.

S više od 40 različitih medijskih web stranica na meti, ova kampanja DDoS napada smatra se jednim od najširih kibernetičkih napada na nezavisnu medijsku zajednicu unutar države članice Evropske unije do danas, prema analizi IPI-ja.

Dok su neki od medija podnijeli policijske prijave, istrage do sada nisu donijele vidljiv napredak. Smatra se da policija istražuje slučajeve pojedinačno, a ne kao dio jedinstvene nacionalne istrage. Poznato je da je počinitelje DDoS napada teško identificirati zbog niza alata koji su dostupni napadačima kako bi ostali anonimni.

Iako nijedan akter nije preuzeo odgovornost, čini se da hakeri imaju nadimak HANO, akronim na mađarskom za vrstu poremećaja koji pogađa ljudsko tijelo. Posljednjih su mjeseci također ostavili poruke na mađarskom iza šifre napada, što ukazuje na to da ih koordiniraju domaći, a ne strani akteri.

IPI je uputio neke medijske kuće u Mađarskoj na Cloudflareov projekt Galileo, koji pruža cyber odbranu, napadači su pronašli nove načine za rušenje ili drastično usporavanje web stranica. Ovo dodatno ukazuje na sofisticirane ofenzivne kibernetičke sposobnosti odgovornih.

U nekim slučajevima DDoS napadi su započeli manje od pola sata nakon objave izvještaja nenaklonjenih vlastima. Čini se da niti jedan od napada za sada nije iznuđivačke prirode, već je namjera izazvati maksimalan poremećaj.

Zamjenik direktora IPI-ja Scott Griffen rekao je da višemjesečna DDoS kampanja predstavlja podmukli oblik digitalne cenzure i još jedan oblik pritiska na nezavisne medije u Mađarskoj. Upozorio je da, iako su trenutni kibernetički napadi dovoljno zabrinjavajući za medijske slobode, postoji mogućnost da budu još veći tokom izbora u Mađarskoj.

DDoS napadi općenito su usmjereni na prepoznavanje i iskorištavanje ranjivosti na web stranicama i poslužiteljskim sistemima. Napori za zaštitu od DDoS-a općenito uključuju blokiranje IP adresa nelegitimnih zahtjeva za pristup. Napadi se mogu izvesti putem botnet mreža, mreža zaraženih računara i drugih digitalnih uređaja diljem svijeta, zbog čega je vrlo teško ući u trag počiniteljima.

Izvor: IPI

About The Author