Meta uložio veto na albanski zakon o medijima

Zakoni protiv klevete ne smiju se koristiti kao oružje za ograničavanje slobode medija

Meta uložio veto na albanski zakon o medijima

Predsjednik Albanije Ilir Meta uložio je veto na izmjene zakonskih rješenja koji su prijetili da uguše on line medije. Takva odluka uslijedila je nakon pritiska Udruženja profesionalnih novinara Albanije (APJA), koje je nacrt zakona nazvalo autoritativnim.

Međunarodna i Evropska novinarska federacija (IFJ i EFJ) pozdravili su tu odluku ističući da se zakoni protiv klevete ne smiju koristiti kao oružje za ograničavanje slobode medija.

Predložene izmjene Zakona o audiovizualnim medijima i Zakona o elektronskim komunikacijama dale bi novim vladinim tijelima, Albanska medijska uprava (AMA) i Albanska služba za komunikaciju i poštu (AKEP), da blokiraju medijske web stranice i nametnu visoke novčane kazne za bilo kakvo kršenje dostojanstva i privatnosti.

Također, izmjene zakona predviđale su obaveznu registraciju internetskih medija.

Prema medijskim izvještajima, predsjednik Meta izrazio je bojazan da bi se usvajanjem predloženog paketa reformi prekršio Ustav države. Parlament sada može ili prihvatiti dekret i ponovo pokrenuti postupak izmjene zakona ili može potpuno odustati od donošenja zakona većinom glasova.

Predsjednikovo odbijanje da odobri paket zakonskih izmjena uzrokovano je najvećim dijelom zbog pritiska APJA-a i međunarodnih organizacija. IFJ je podržao APJA u njihovom pozivu da se predložene izmjene i dopune odbiju.

Druge međunarodne organizacije uputile su zajednički poziv premijeru Ediju Rami da povuče prijedlog zakona i ponovno pokrene postupak izmjena uz pomoć Vijeća Evrope u Tirani.

APJA je najavila da će pratiti cijeli proces te su ponovili duboku zabrinutost zbog takvog cenzorskog paketa zakona.

– Ponovno pozivamo premijera Edija Rama da povuče ovu inicijativu. Samoregulacija je jedina demokratska opcija nezavisnih medija, koju podržavaju relevantna međunarodna tijela u Albaniji – stav je tog strukovnog udruženja u Albaniji.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger pozdravio je veto predsjednika na paket zakona koji bi slobodu medija doveli u ozbiljnu opasnost i pozvao parlament da razmotri stavove APJA-a pri izradi daljnjih zakona koji utječu na medije.

Izvor: Međunarodna federacija novinara (IFJ)

About The Author