Već petu godinu Somalija prva na neslavnoj listi zemalja koje ne procesuiraju ubistva novinara

Korupcija, neučinkovite institucije i nedostatak političke volje za pokretanje istraga najčešći su razlog nekažnjavanja počinioca

Već petu godinu Somalija prva na neslavnoj listi zemalja koje ne procesuiraju ubistva novinara
Somalija; Foto: independent.co.uk

Somalija je petu godinu zaredom na prvom mjestu Globalnog indeksa Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) kada je u pitanju procesuiranje počinitelja ubistava novinara. Rat i politička nestabilnost doprinijeli su smrtonosnom ciklusu nasilja i nekažnjavanja novinara.

Trinaest zemalja koje su na listi najgorih kada je u pitanju nekažnjavanje za ubistva novinara su regije koje su u sukobu, ali  i stabilnije zemlje u kojima kriminalne grupe, političari, vladini dužnosnici i drugi moćnici pribjegavaju nasilju kako bi ušutkali kritičko i istraživačko izvještavanje.

Korupcija, neučinkovite institucije i nedostatak političke volje za pokretanje istraga najčešći su razlozi nekažnjavanja počinitelja, ustanovio je CPJ.

Filipini su među prvih pet zemalja gotovo svake godine od kada je indeks prvi put objavljen 2008. godine, a jedan od razloga je zasjeda u kojoj je stradalo 58 pojedinaca, uključujući 32 novinara i medijska radnika. Suđenje za 100 osumnjičenih za taj masakr trebalo bi završiti ove godine.

U posljednjem desetljeću, naoružane militantne grupe kao što su Al-Shabaab, Boko Haram i grupa Islamska država najčešće su prolazile bez kazne, a kriminalne grupe postale su glavna prijetnja, ubijajući veliki broj novinara i rutinski bježeći od pravde.

Pozicija Meksika na CPJ-ovoj listi svake godine se pogoršava jer kriminalni karteli vode kampanju terora protiv medija. Od najmanje 31 ubistva novinara, presuđeno je za samo jedan slučaj ubistva.

Tokom 10-ogodišnjeg indeksnog perioda, zaključno s 31. augustom, 318 novinara je ubijeno širom svijeta, a u 86 posto tih slučajeva nijedan počinitelj nije procesuiran.

U ovih 13 zemalja u indeksu dogodilo je više od tri četvrtine (222) neriješenih ubistava novinara. Svih 13 njih pojavljivalo se više puta u tom indeksu, a njih sedam na listi je svake godine. Kolumbija je jedina zemlja koja je pala u indeksu od prošle godine.

Nakon Somalije koja je prva na listi slijede Sirija, Irak, Južni Sudan, Filipini, Afganistan, Meksiko, Pakistan, Brazil, Bangladeš, Rusija, Nigerija i Indija.

U svijetu se 2. novembar obilježava kao Svjetski dan borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare.

Izvor: Komitet za zaštitu novinara (CPJ)

About The Author