Državni Dom naroda usvojio Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama

Da bi Zakon stupio na snagu neophodno je da bude usvojen i u drugom čitanju u istom tekstu i da ga u istom tekstu u oba čitanja usvoji i Predstavnički dom

Državni Dom naroda usvojio Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama
Foto: Radio 1

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su u prvom čitanju Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je rekao da je propisano osam osnovnih načela u ovom zakonu što je ključna vrijednost, kao i proaktivno objavljivanje informacija što se podrazumijeva da će na internet stranicama institucija morati biti objavljeni podaci o institucijama.

On je rekao da će morati da budu objavljena imena i prezimena zaposlenih, stručna sprema, visina plata, strategije i planovi rada, te opći akti.

– Sve ono što su do sada Zakonom o pristupu informacijama tražile treće strane sada će to pod prijetnjom sankcijama morati objavljivati na internet stranicama institucija i svakih 15 dana će se morati ažurirati – rekao je Bunoza.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Šefik Džaferović je tokom rasprave podsjetio na pismo iz Delegacije Evropske unije u BiH u kojem se navodi da ovaj zakon u pogledu žalbenog mehanizma nije usklađen sa evropskim standardima, dodajući da se nisu stekli uvjeti da se ovaj zakon usvoji.

On je istakao da će glasati protiv ovog zakona, a isti stav je imao i delegat Dženan Džonlagić koji smatra da ovaj prijedlog nije usklađen sa pravnom tekovinom EU.

Delegat Kluba srpskog naroda Želimir Nešković smatra da je sloboda pristupa informacija pokazatelj odgovornog i transparentnog rada institucija, ističući da je primijetio da predloženi zakon ima niz manjkavosti na koji je upozorio određen broj organizacija civilnog društva.

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš rekla je da će podržati ovaj prijedlog, kao i da se mogu uložiti amandmani, ukoliko neko smatra da zakon nije dovoljno dobar.

Podršku ovom zakonu izrazio je i delegat Kluba hrvatskog naroda Ilija Cvitanović dok Zlatko Miletić smatra da je prijedlog pokazatelj da se počelo raditi u pravom smjeru, ali će ipak biti uzdržan zbog izrečenih različitih primjedaba.

Da bi Zakon stupio na snagu neophodno je da bude usvojen i u drugom čitanju u istom tekstu i da ga u istom tekstu u oba čitanja usvoji i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici u Predstavničkom domu će se o ovom zakonu glasati na nastavku devete sjednice koja će biti održana 22. augusta.

Prilikom rasprave u Predstavničkom domu, poslanici su tvrdili kako je Delegacija EU zauzela javni stav o tome da zakon nije u skladu sa propisima Evropske unije dok su drugim kanalima komunikacije podržali usvajanje zakona.

Dom naroda PSBiH nije usvojio Izvještaj o finansijskom poslovanju BHRT-a za 2022. godinu i finansijskom planu BHRT-a za 2022. godinu, kao ni Izvještaj o realizaciji programa BHRT-a za 2022. godinu i programskim planovima BHRT-a za 2023. godinu.

Izvor: BHRT/Klix

About The Author