Novinarima u Karabahu mora biti garantirana sloboda kretanja

U Azerbajdžanu alarmantna situacija za novinare uz ograničenje slobode kretanja, policijsko nasilje i represiju slobode izražavanja

Novinarima u Karabahu mora biti garantirana sloboda kretanja
Foto: Safejournalists.net

U okviru Shusha Global Media Foruma održanom u regiji Karabakh upozoreno je na policijsko nasilje, ograničenu sloboda kretanja, represiju slobode izražavanja, pretjeranu regulacija državne medijske agencije u Azerbajdžanu.

Tokom zasjedanja Foruma posvećenog sigurnosti novinara, generalni sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ) Anthony Bellanger podsjetio je na apsolutnu nužnost da Ujedinjeni narodi u narednim mjesecima usvoje Konvenciju o zaštiti i sigurnosti novinara, čime će se stati na kraj nekažnjivosti koja štiti ubice novinara.

– Na Forumu su se azerbajdžanske vlasti opetovano obavezale poboljšati slobodu medija i uvjete rada novinara. Stoga očekujemo da ulože ozbiljne napore, s obzirom na loše stanje slobode medija u zemlji – kazao generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Ricardo Gutiérrez.

Bellanger pozvao je azerbajdžanske vlasti, armenske vlasti i ruske mirovne snage da osiguraju slobodu kretanja novinara u regiji Karabah.

– U Azerbajdžanu, novinari moraju zatražiti posebna ovlaštenja od predsjedničke administracije za putovanje u Karabah, ovlaštenja koja se rijetko daju “iz sigurnosnih razloga”, prema nadležnoj vladi. Međutim, bilo u Ukrajini danas ili u Iraku ili Siriji prije nekoliko godina, novinari su mogli ispuniti svoju misiju informiranja bez pretjeranih ograničenja – dodao je.

Predstavnici IFJ-a i EFJ-a susreli su se s nekoliko novinara u Bakuu, koji su svi potvrdili alarmantnu situaciju: ograničenu slobodu kretanja, neopravdano policijsko nasilje, represiju slobode izražavanja, pretjeranu regulaciju nove Državne agencije za medije, koja je uspostavila registar medija i registar novinara.

Registar medija počeo je s radom 14. oktobra 2022. godine, a već 30. januara 2023. godine 37 azerbajdžanskih novinara i medijskih stručnjaka objavilo je saopćenje prema kojem je Državna agencija za medije odbila uvrstiti veteranske medije u Registar medija i izrekla ‘upozorenja’ desecima medija i novinara.

Kako se navodi u saopćenju, s obzirom na nejasnoće oko registracije, medijima koji su neregistrirani prijeti gašenje. Izvršni direktor Državne agencije za medije Ahmet Ismayilov rekao je da medijske kuće koje se nisu uspjele registrirati prije 13. aprila neće moći djelovati u Azerbajdžanu.

IFJ i EFJ pozvali su vlasti da obustave tekući proces registracije medija i novinara. S obzirom da nije na državnoj agenciji da odlučuje ko je novinar ili ne, savezi pozivaju na preispitivanje ovih procedura kako bi se regulativa povjerila tijelu koje je potpuno nezavisno.

Izvor: EFJ

About The Author