NOVI “LOV NA VJEŠTICE” PROTIV TURSKIH NOVINARA

S obzirom na naviku turske vlade da na loše vijesti reagira ubijanjem glasnika, Reporteri bez granica (RSF) strahuju da će vlasti žrtvovati nezavisne novinare u potrazi za ljudima koje će optužiti za najgoru financijsku krizu u zadnjih 17 godina. RSF poziva na povratak vladavine zakona. Kako je turska lira nastavila padati jučer, ministarstvo unutarnjih poslova, […]

NOVI “LOV NA VJEŠTICE” PROTIV TURSKIH NOVINARA

S obzirom na naviku turske vlade da na loše vijesti reagira ubijanjem glasnika, Reporteri bez granica (RSF) strahuju da će vlasti žrtvovati nezavisne novinare u potrazi za ljudima koje će optužiti za najgoru financijsku krizu u zadnjih 17 godina. RSF poziva na povratak vladavine zakona.

Kako je turska lira nastavila padati jučer, ministarstvo unutarnjih poslova, tužiteljstvo u Istanbulu te turski financijski čuvar otvorili su stotine istraga o “manipulativnim pričama u medijima i na društvenim mrežama” koje su “prijetile ekonomskoj sigurnosti” te “stvorile negativnu percepciju”. Ciljani bi se mogli suočiti s pet godina zatvora.

U isto vrijeme ured Predsjednika osudio je “dezinformacijsku kampanju” koja je bila “dio ekonomskog rata vođenog protiv naše države” od istih snaga koje su već bile iza “Occupy Gezi” protesta iz 2013. te državnog udara iz 2016.

“Zabrinuti smo da bi ove objave mogle značiti novi progon protiv nekolicine kritičkih glasova koji su još ostali u Turskoj”, kazao je Erol Önderoğlu, predstavnik RSF-a iz Turske.

Odveć ozbiljno stanje turskih medija postalo je kritično od jula 2016. od neuspjelog državnog udara. Oko 150 medija je zatvoreno, održavana su masovna suđenja novinarima te država sada drži svjetski rekord broja zatvorenih profesionalnih novinara. Turska je rangirana na 157. mjestu od 180 zemalja na RSF-ovom indexu svjetskih medijskih sloboda za 2018.

Više na rsf.org

About The Author