Saudijska Arabija osudila pet osoba na smrt zbog ubistva novinara

Jamal Khashoggi ubijen je saudijskom konzulatu u Istanbulu gdje je otišao po dokumente koji su mu bili potrebni za planirano vjenčanje

Saudijska Arabija osudila pet osoba na smrt zbog ubistva novinara

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je na smrt pet osoba zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija 2018. godini u Istanbulu, saopćili su tužioci.

Još trojica ljudi kažnjena su s ukupno 24 godine zatvora „zbog zataškavanja zločina“, dodali su tužioci.

Za ubistvo je osumnjičeno ukupno 11 neimenovanih osoba i suđeno im je, ali je za ubistvo osuđeno osam, a cijeli slučaj odigrao se u tajnosti i bilo je zabranjeno za prisustvo novinara i šire javnosti.

Khashoggi je 2. oktobra 2018. godine ušao je u saudijski konzulat u Istanbulu zbog dokumenata koji su mu bili potrebni za planirano vjenčanje sa zaručnicom Hatice Cengiz, državljankom Turske, ali pedesetdevetogodišnji Khashoggi nikada nije napustio zgradu.

U danima koji su uslijedili, turski zvaničnici objavili su da je Khashoggi, koji je za Washington Post pisao kolumne u kojima je kritizirao saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ubijen i da mu je tijelo raskomadano, te da je zločin počinilo 15 operativaca saudijske obavještajne službe.

Rijad je u početku demantirao da ima saznanja o zločinu, ali je kasnije priznao da je Khashoggi ubijen u „odmetničkoj operaciji“.

Ubistvo je izazvalo globalno negodovanje, a istraga Ujedinjenih nacija iz juna potvrdila je da je Khashoggi bio žrtva „ubistva s predumišljajem“ za koji odgovornost treba snositi Saudijska Arabija. Također je objavila da postoje „dovoljni“ i „kredibilni“ dokazi koji Bin Salmana povezuju s ubistvom.

Saudijski prijestolonasljednik demantirao je da je naredio Khashoggijevo ubistvo, ali da snosi odgovornost za njega jer se desilo za vrijeme njegove vladavine.

Rođen u Medini u Saudijskoj Arabiji 1958. godine, Khashiggi je jedno vrijeme bio blizak saudijskog kraljevskoj porodici i imao je reputaciju reformiste.

Karijeru je počeo kao novinar u Saudi Gazette, novinama na engleskom jeziku, pokrivajući važne događaje poput sovjetske invazije na Afganistan.

Kasnije je bio savjetnik za medije princa Turkija bin Faisala, bivšeg čelnika saudijske obavještajne službe i bivšeg ambasadora te zemlje u Sjedinjenim Američkim Državama.

U narednim godinama, postao je advokat za prava žena i slobodu govora u Saudijskoj Arabiji. Godine 2017. samoinicijativno je otišao u egzil u SAD, govoreći da mu je naređeno da „ušuti“.

Tamo je počeo pisati kolumne za Washington Post, na mjesečnoj bazi, u kojima je često kritizirao politiku Bin Salmana, a sebe je opisivao kao saudijskog patriotu, odbacujući da je disident.

Nakon što je Khashoggi ubijen, američki mediji su izvijestili da je Bin Salman opisao Khashoggija kao „opasnog islamistu“, u telefonskom razgovoru s Jaredom Kushnerom, zetom američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovim tadašnjim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom. Razgovor se desio malo nakon Khashoggijevog nestanka.

Prema snimcima obavještajnih službi, oni su otkrili da su Khashoggijeve ubice razgovarale o tome kako da raskomadaju i prenesu tijelo. Nekoliko minuta nakon što je on ušao u zgradu, jedan od članova tima za ubistva pitao je „da li je životinja za žrtvovanje“ stigla.

Novinar je onda, prema snimcima, uvučen u ured generalnog konzula. Mutreb, Bin Salmanov tjelohranitelj, rekao je Khashoggiju da će biti vraćen u Rijad i da mora ostaviti poruku sinu, u kojoj će mu napisati da ne brine ako ga ne bude mogao pronaći.

Khashoggi je to odbio učiniti i potom je drogiran. Njegove posljednje riječi bile su „Imam astmu. Ne činite to, ugušit ćete me“.

Oko 24 minute nakon Khashoggijevog dolaska, na snimcima se čuo zvuk za koji turski obavještajci misle da je pila, kao i zvuk plastičnih kesa.

Khashoggijevi ostaci još nisu pronađeni.

About The Author