ZAŠTITI NOVINARE KOJI SU U OKRUŽENJU NA JUGU SIRIJE

Najmanje 69 novinara je opkoljeno u južnosirijskoj provinciji Quneitra između vojnih snaga predsjednika Bashara al-Assada i zatvorenih granica Izraela i Jordana, izvjestio je Odbor za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists-CPJ) te je dodao kako je moguće da ih čeka odmazda u jednoj od najnesigurnijih država za novinare. Sirijski reporter Mustafa Salamah zadnji je ubijeni novinar […]

ZAŠTITI NOVINARE KOJI SU U OKRUŽENJU NA JUGU SIRIJE

Najmanje 69 novinara je opkoljeno u južnosirijskoj provinciji Quneitra između vojnih snaga predsjednika Bashara al-Assada i zatvorenih granica Izraela i Jordana, izvjestio je Odbor za zaštitu novinara (Committee to Protect Journalists-CPJ) te je dodao kako je moguće da ih čeka odmazda u jednoj od najnesigurnijih država za novinare.

Sirijski reporter Mustafa Salamah zadnji je ubijeni novinar koji je poginuo tijekom bombardiranja sredinom ovog mjeseca, a od 1992. do danas u toj zemlji stradalo je više od 120 novinara.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) uputio je pismo europskim čelnicima uključujući i visoku predstavnicu za vanjsku politiku i sigurnost, Federicu Mogherini,  te su ih pozvali da učine sve što je u njihovoj moći i spriječe moguće pogibelji u kojoj se nalaze novinari.

Traže od europskih čelnika da osiguraju da Jordan, Izrael i Turska daju siguran prolaz za novinare među kojima se i oni koji rade za sirijske medije, ali i dopisnici stranih medija.

-Novinari koji su ostali u Siriji riskirali su svoje živote kako bi ispunili javnu dužnost prema svojoj državi i svijetu: donose vijesti iz jednog od opustošenijih dijelova svijeta. Sirija je jedno od najopasnijih mjesta na svijetu za novinare, ističu u pismu te se navodi kako su u kontaktu sa vladama nekoliko zemalja koje su spremne da prime novinare i njihove obitelji kao izbjeglice i da je pri tome vrlo važna suradnja sa zemljama koje graniče sa Sirijom u osiguranju propuštanja tih novinara.

hnd.hr

About The Author