Mundt: Umjetna inteligencija će ojačati dominaciju tehnoloških kompanija

Rast popularnosti AI potaknuo je vlade širom svijeta da pokušaju nametnuti pravila o korištenju tehnologije

Mundt: Umjetna inteligencija će ojačati dominaciju tehnoloških kompanija
Foto: Daily Star

Šef njemačke nacionalne regulatorne agencije za tržišnu konkurenciju upozorio je da bi umjetna inteligencija mogla povećati tržišnu moć tehnoloških kompanija te da bi regulatori trebali paziti na svako protukonkurencijsko ponašanje.

Komentari Andreasa Mundta naglašavaju regulatornu zabrinutost da bi tehnološki divovi, sa svojim golemim bogatstvom korisničkih podataka, mogli dobiti konkurentsku prednost u razvoju nove tehnologije koja se koristi u pametnim domovima, web pretraživanju, online oglašavanju, automobilima i mnogim drugim proizvodima i uslugama.

Google i Microsoft nedavno su postali rivali u umjetnoj inteligenciji (AI), ulažući velika sredstva u razvoj OpenAI odnosno chatbota Bard AI.

– Za nas kao tijelo za tržišnu konkurenciju ključno je da nova tehnologija ne ojača dominaciju velikih korporacija. Opasnost je vrlo velika jer trebate prije svega dvije stvari za AI, moćne poslužitelje i goleme količine podataka. Velike internetske korporacije imaju oboje – rekao je Mundt.

Mundt je naglasio da je područje još uvijek otvoreno za konkurenciju, ali regulatori moraju osigurati da tako i ostane. No, i modeli manjih pružatelja mogli bi postati toliko popularni da se razvijaju u smjeru svojevrsnog operativnog sistema.

– Oba razvoja događaja su moguća, a kao vlast moramo paziti da svaki konkurentski potencijal ne bude zakopan od samog početka – podvukao je.

Rast popularnosti umjetne inteligencije potaknuo je vlade širom svijeta da pokušaju nametnuti pravila o korištenju tehnologije, a Evropska unija namjerava usvojiti pravila o umjetnoj inteligenciji do kraja godine.

Izvor: Reuters

About The Author