Reporteri bez granica traže izvinjenje policije nakon grubog hapšenja novinarke Ahmetašević

Ahmetašević je snimala policiju dok su pisali kaznu za nepropisno parkiranje, a RSF je oštro osudio proizvoljno hapšenje novinarke

Reporteri bez granica traže izvinjenje policije nakon grubog hapšenja novinarke Ahmetašević

Reporteri bez granica (RSF), najveća globalna mreža novinara, osudila je grubo hapšenje bosanskohercegovačke novinarke i aktivistkinje Nidžare Ahmetašević koja je u prostorijama policije zadržana pet sati.

MUP KS saopćio je da je uhapsio Nidžaru Ahmetašević zbog narušavanja javnog reda i mira jer je „bez ikakvog povoda i razloga omalovažavala i vrijeđala ovlaštene službene osobe ometajući ih pri vršenju službenih poslova i zadataka”.

No, iz video snimka koji je objavljen u javnosti jasno je vidljivo da policajac novinarku Ahmetašević vrijeđa i naziva budalom i da joj prijeti hapšenjem zbog kako on tvrdi “neovlaštenog” snimanja, a Ahmetašević mu pojašnjava da ima pravo snimati.

RSF podcrtava da je Ahmetašević snimala policiju dok su pisali kaznu za nepropisno parkiranje, oštro osuđujući proizvoljno hapšenje novinarke.

Pozvali su policijske službenike da se izvinu freelance novinarki Nidžari Ahmetašević te da istraže sve aktivnosti koje se tiču ove zloupotrebe ovlasti.

Nidžara Ahmetašević je dugogodišnja novinarka i aktivistica, posebno aktivna u oblasti ljudskih prava, i zaštiti prava ljudi u pokretu. Ranije je bila saslušana ili prijavljivana zbog svog rada, a odnedavno je zbog toga pod zaštitom Front Line Defendersa.

About The Author