Pokušaji da se novinari prijetnjama nasiljem natjeraju da prestanu pisati o određenim osobama ili temama su neprihvatljivi

Ramo Isak je ljutitim glasom upozoravao novinara Amarilda Gutića da “prestane da piše o njegovoj djeci”

Pokušaji da se novinari prijetnjama nasiljem natjeraju da prestanu pisati o određenim osobama ili temama su neprihvatljivi

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije je osudio prijetnje koje je Ramo Isak, zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, uputio novinaru online magazina Žurnal Amarildu Gutiću, te zatražio od nadležnih institucija da hitno istraže ovaj slučaj i sankcionira počinitelja.

Kako se navodi u tekstu koji je objavio Žurnal, Ramo Isak je u utorak ispred zgrade Općinskog suda u Sarajevu prijetećim, ljutitim glasom upozoravao novinara Amarilda Gutića da “prestane da piše o njegovoj djeci”.

Prijetnje su upućene uoči održavanja ročišta povodom tužbe koju je Isak pokrenuo protiv Žurnala. Prije nekoliko mjeseci, prema navodima Žurnala, Isak je također prijetio Gutiću i tražio od različitih osoba da novinaru poruče kako će se “konačno obračunati s njim”.

Udruženje BH novinari naglašava da se ove prijetnje moraju shvatiti veoma ozbiljno, posebno s obzirom na činjenicu da je Ramo Isak već dva puta osuđivan zbog nasilničkog ponašanja. Jedna od tih presuda iz 2011. godine bila je upravo zbog prijetnji novinaru, kada je Isak osuđen na uvjetnu kaznu od dva mjeseca zatvora.

– Legitimno je pravo Rame Isaka, kao i svakog drugog građanina, da pokreće tužbe za klevetu protiv novinara i medija za koje smatra da o njemu pišu neistine – što je Isak i učinio u ovom slučaju. Međutim, pokušaji da se novinari prijetnjama nasiljem natjeraju da prestanu pisati o određenim osobama ili temama su apsolutno neprihvatljivi i predstavljaju krivično djelo – navode iz udruženja.

Ovaj slučaj ima još veću težinu s obzirom da je Ramo Isak osoba koja obavlja javnu i političku funkciju zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i predsjednika Regionalnog odbora Narodnog evropskog saveza.

Upravni odbor Udruženja stoga je pozvao i Skupštinu ZDK i Narodni evropski savez da sankcioniraju Isakovo nasilje prema novinaru Gutiću u skladu sa svojim etičkim pravilnicima o ponašanju javnih dužnosnika.

Od MUP-a Kantona Sarajevo zatražili su da kolegama iz redakcije Žurnala pruže neophodnu zaštitu i učine sve što je u njihovoj nadležnosti da sigurnost novinara ni u jednom trenutku ne bude ugrožena.

Izvor: Udruženje BH novinari

About The Author