Australija dala Twitteru 28 dana da ukloni “toksičnost i mržnju” s platforme

Jedna od tri pritužbe na internetsku mržnju u Australiji odnosi se na platformu u Muskovom vlasništvu

Australija dala Twitteru 28 dana da ukloni “toksičnost i mržnju” s platforme

Australski nadzornik internetske sigurnosti dao je Twitteru 28 dana da očisti “toksičnost i mržnju” na svojoj platformi, zaprijetivši novčanom kaznom ako se kompaija ne bude pridržavala tih mjera.

Twitter je postao platforma na koju se najviše žali u Australiji otkako je Elon Musk, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu i samoproglašeni “apsolutist slobode govora”, preuzeo kontrolu nad njim prošle godine.

Kompanija je nakon toga ukinula zabrane za prijavljenih 62.000 računa, uključujući one povezane s ljudima koji šire nacističku retoriku, a komesarka za e-sigurnost Julie Inman Grant rekla je da je platforma sada odgovorna za jednu od tri pritužbe na internetsku mržnju u Australiji, iako je ima mnogo manje korisnika nego TikTok, Facebook ili Instagram.

Inman Grant, koja je nekad radila za Twitter, dala je kompaniji 28 dana da pokaže da ozbiljno želi riješiti problem ili će se suočiti s kaznom od 700.000 australskih dolara (476.000 USD) za svaki dan kada propusti rok.

– Čini se da je Twitter ispustio loptu u borbi protiv mržnje. Potrebna nam je odgovornost ovih platformi i djelovanje da zaštitimo njihove korisnike, a ne možete imati odgovornost bez transparentnosti – kazala je Grant, koja je radila na kibernetičkoj sigurnosti u kompaniji nakon 17 godina rada u Microsoftu.

Musk je otpustio više od 80 posto globalne radne snage, uključujući mnoge moderatore sadržaja odgovorne za suzbijanje zlostavljanja na platformi, otkako je preuzeo kontrolu nad kompanijom u oktobru 2022. godine.

No čini se da nova izvršna direktorica kompanije Linda Yaccarino ima drugačiji stav, kazavši prošle sedmice da je njezina vizija za Twitter učiniti ga “najtačnijim svjetskim izvorom informacija u stvarnom vremenu i globalnim gradskim trgom za komunikaciju”.

Zahtjev komesara za e-sigurnost dolazi u trenutku kada se Australija priprema za referendum ove godine o tome treba li priznati domorodačke narode u Ustavu, što potiče sve intenzivniju raspravu o rasi.

Grant je zatražila od Twittera da objasni svoje procjene utjecaja pri ponovnom aktiviranju zabranjenih računa, kako se sarađuje sa zajednicama koje su bile izložene mržnji na internetu i kako provodi vlastitu politiku zabrane ponašanja koje izaziva mržnju.

Australija je predvodila globalnu akciju reguliranja platformi društvenih medija, a nije prvi put da je Inman Grant javno istaknula Twitter.

Pisala je Musku u novembru prošle godine, izražavajući bojazan da će velika rezanja osoblja ostaviti kompaniju u nemogućnosti ispuniti australske zakone.

Izvor: Al Jazeera

About The Author