Novinari u SAD-u se suočavaju s odmazdom zbog izvještavanja o ratu u Gazi

Ove akcije odmazde poprimaju različite oblike, od direktnog uznemiravanja i otpuštanja osoblja do suptilne cenzure unutar medijskih grupa

Novinari u SAD-u se suočavaju s odmazdom zbog izvještavanja o ratu u Gazi

Na Svjetski dan slobode medija, Nacionalna unija pisaca (NWU) objavila je izvještaj pod naslovom ‘Crvene linije: Odmazda u medijskoj industriji tokom rata u Gazi’, u kojem su zabilježena 44 slučaja odmazde koje su pogodile više od stotinu medijskih profesionalaca između 7. oktobra i 1. februara u Sjevernoj Americi i Evropi, posebno medijski djelatnici bliskoistočnog ili sjevernoafričkog porijekla i oni koji se identificiraju kao muslimani.

Rat u Gazi izazvao je polarizaciju u medijima širom svijeta i, u previše slučajeva, novinari su bili izloženi odmazdi ako se smatralo da podržavaju palestinsku stvar ili da kritiziraju izraelsku vladu.

Prema podacima koje je prikupio NWU, više od trećine meta odmazde bili su muslimani ili ljudi bliskoistočnog ili sjevernoafričkog porijekla. Kao što izvještaj naglašava, odmazda može doći od vođa unutar radnog mjesta ili od vanjskih pojedinaca ili interesnih grupa – zabrinjavajući obrazac koji pokazuje probleme u tome kako medijska industrija podržava različite glasove.

Ove akcije odmazde poprimaju različite oblike, od direktnog uznemiravanja i otpuštanja osoblja do suptilne cenzure unutar medijskih grupa. Novinari za koje se smatra da podržavaju Palestinu ili su kritični prema izraelskoj vladi riskiraju gubitak posla ili da budu gurnuti u stranu na poslu.

Među svjedočenjima prikupljenim istragom NWU-a je i slučaj palestinske novinarke Zahrae Al-Akhrass, koja je bila na porodiljskom dopustu kada ju je kanadski Global News otpustio zbog objava na društvenim mrežama koje su uključivale hashtagove #freepalestine, #gazaunderattack i #gazagenocide”.

Još jedan slučaj koji je izazvao bijes u Australiji, ali nepokolebljivu podršku članstva Media Entertainment Arts Alliance (MEAA) je slučaj libanske australske novinarke Antoinette Lattouf, čiji je jednosedmični ugovor kao zamjena voditeljice jutarnje radijske emisije ABC Sydney otkazan nakon što je objavila izvještaj Human Rights Watcha u kojem se Izrael optužuje za korištenje izgladnjivanja kao oružja protiv Palestinaca.

Djela odmazde protiv novinara ne samo da štete slobodi govora, već bi također mogla potaknuti autocenzuru, budući da se medijski djelatnici boje progovoriti.

Izvor: IFJ

About The Author