Konačna odluka o izručenju Juliana Assangea SAD-u bi mogla biti donijeta danas

Assangeov pravni tim kaže da bi on mogao biti u avionu preko Atlantika u roku od 24 sata ako se donese odluka o izručenju

Konačna odluka o izručenju Juliana Assangea SAD-u bi mogla biti donijeta danas
Foto: BBC

 

Britanski sud mogao bi u danas donijeti konačnu odluku treba li osnivač WikiLeaksa Julian Assange biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama zbog masovnog curenja tajnih američkih dokumenata, što bi bila kulminacija 13 godina pravnih bitaka i pritvaranja.

Dvoje sudaca na Visokom sudu u Londonu odlučit će o tome je li sud uvjeren američkim garancijama da se Assange (52) neće suočiti sa smrtnom kaznom i da bi se mogao osloniti na pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana ako se suoči s američkim suđenjem za špijuniranje.

Assangeov pravni tim kaže da bi on mogao biti u avionu preko Atlantika u roku od 24 sata od odluke, da bi mogao biti pušten iz zatvora ili bi njegov slučaj mogao opet zaglaviti u mjesecima pravnih bitaka.

– Imam osjećaj da bi se svašta moglo dogoditi u ovoj fazi. Julian bi mogao biti izručen, ili bi mogao biti oslobođen – kazala je njegova supruga Stella prošle sedmice.

WikiLeaks je objavio stotine hiljada povjerljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Washingtona u Afganistanu i Iraku – najvećim sigurnosnim propustima te vrste u historiji američke vojske – zajedno s nizom diplomatskih depeša.

U aprilu 2010. godine objavio je klasificirani video koji prikazuje američki helikopterski napad 2007. godine u kojem je ubijeno desetak ljudi u glavnom gradu Iraka, Bagdadu, uključujući i dvoje novinara Reutersa.

Vlasti SAD-a žele izvesti Assangea, rođenog u Australiji, na suđenje za 18 optužbi, gotovo sve prema Zakonu o špijunaži, tvrdeći da su njegovi postupci s WikiLeaksom bili nepromišljeni te da su naštetili nacionalnoj sigurnosti i ugrozili živote agenata.

Njegovi brojni globalni pristaše optužnicu smatraju parodijom i napadom na novinarstvo i slobodu govora. Pozivi da se odustane od slučaja dolazili su od grupa za ljudska prava i nekih medijskih tijela, do australskog premijera Anthonyja Albanesea i drugih političkih čelnika.

Assange je prvi put uhapšen u Britaniji 2010. godine na osnovu švedske potjernice zbog optužbi za seksualni zločin koje su kasnije odbačene. Od tada je bio u kućnom pritvoru, zatvoren u ekvadorskoj ambasadi u Londonu sedam godina, a od 2019. godine je u strogom zatvoru Belmarsh, dok čeka odluku o izručenju.

– Svakog dana od sedmog decembra 2010. godine bio je u jednom ili drugom obliku pritvora – rekla je Stella Assange, koja je bila dio njegovog advokatskog tima i udala se za njega u Belmarshu 2022. godine.

Ako Visoki sud presudi da se izručenje može nastaviti, Assangeovi pravni putevi u Britaniji su iscrpljeni, a njegovi advokati će se odmah obratiti Evropskom sudu za ljudska prava kako bi zatražili hitnu zabranu deportacije dok taj sud ne završi potpunu raspravu o njegovom slučaju.

Izvor: Reuters

About The Author