RTRS: Predsjednik Dodik će u ponedjeljak u Beogradu Vučiću poželjeti sretan put u New York

Ne bi iznenadilo ako iste večeri vidimo izvještaj s aerodroma, praćen kadrovima mahanja Vučićevom avionu

RTRS: Predsjednik Dodik će u ponedjeljak u Beogradu Vučiću poželjeti sretan put u New York
Foto: Slobodna Bosna

 

RTRS: Stvarnost i humoreska

  1. – 19. maj 2024.

HVALA ZA PODRŠKU, PARA NEMA: „Sve organizacije u oblasti boračko-invalidske zaštite su kategorički protiv rezolucije o Srebrenici, potvrđeno je nakon sastanka radne grupe za razmatranje pitanja u oblasti boračko-invalidske zaštite. Takođe, ratni vojni invalidi ponovili su zahtjeve koji se odnose na medicinske olakšice. Iz ministarstva kažu da trenutno nije moguće ispuniti njihove zahtjeve.“ Iako ovo zvuči kao briljantna mini-humoreska koju su mogli napisati Joseph Heller, Ernest HemingwayRadoje Domanović, Douglas Adams ili Gabriel Garcia Marques, riječ je o uvodu u prilog u devetnaestoj minuti Dnevnika 2 RTRS-a od petka (17. maj), iz kojeg vam može biti jasno apsolutno sve o društvu i medijima pod režimom Milorada Dodika.

60% PO ENTITETSKOM, 100% PO DRŽAVNOM: Kad je prije mjesec dana u RS-u usvojen entitetski izborni zakon, svima je bilo jasno kako nema vremena za njegovu primjenu, ali je tadašnji narativ vlasti i RTRS-a bio da se na lokalne izbore izlazi po vlastitom zakonu po svaku cijenu. Sada kad je izvjesno da je Izborni zakon RS-a bio još jedna šarada režima Milorada Dodika, valja plasirati spinove kojim bi se opravdalo učešće na izborima po „Schmidtovom zakonu“. Najprije je forsirana ničim potkrijepljena tvrdnja kako je opozicija „sa Bošnjacima“ dogovorila prepuštanje određenih gradova ukoliko se vladajuća koalicija ne odluči za učešće na izborima, da bi do kraja sedmice očito bio usaglašen narativ kako će vladajuće stranke u RS-u na izbore po državnom zakonu ako entitetski ne bude usvojen na vrijeme. To je sublimirano u izjavi predsjednika Socijalističke partije RS (SP RS) Gorana Selaka u dnevniku od subote (18. maj): „Stav SPRS-a je da poštujemo pozitivne propise RS-a. Znamo da je Izborni zakon RS-a u proceduri. Ako stupi na snagu, naravno da ćemo ga poštovati, a ako ne stupi, naš stav je da se poštuju propisi i da se ide na izbore, da se izbori ne prolongiraju.“ Ovdje RTRS nije propitivao zbog čega se izbori ne bi prolongirali ako je interes RS-a njihovo održavanje po vlastitim pravilima, kao ni otkada je stav koalicije da se poštuju propisi „nelegitimnog turiste Schmidta“. U svakom slučaju, izgovor kojim režim i njegov medij pravdaju izlazak na izbore po državnom zakonu neodoljivo podsjeća na vic o čovjeku koji na pitanje porodice da li će te godine ići na more odgovara sa: „Šezdeset posto da hoćemo, sto posto da nećemo.

ĐURĐEVDANSKI FESTIVAL: U Banjoj Luci se ove sedmice održao „Đurđevdanski festival dječje pjesme“, koji je u dnevnicima RTRS-a spomenut u srijedu, četvrtak i petak (15., 16. i 17. maj). Reklo bi se kako je ovom značajnom festivalu posvećena pažnja kakvu zavređuje, ali prilozi o njemu su redovno zatvarali dnevnik i bili emitirani oko tridesete minute emisije. Ovo najbolje govori o prioritetima kako RTRS-a, tako i vlasti čiji su medijski servis. U srijedu i petak su jednominutni prilozi o Đurđevdanskom festivalu bili posljednji u dnevnicima, dok je onaj emitiran u četvrtak bio malo pretposljednji – vjerovatno jer je bio o tome kako je male učesnike i učesnice u posjetu primio predsjednik Milorad Dodik.

PRVA KRAJIŠKA PROLETERSKA BRIGADA: Prva krajiška proleterska udarna brigada formirana je 21. maja 1942. godine u Prijedoru. Neke od najtežih i najdugotrajnijih borbi vodila je protiv četničkog puka „Manjača“, same Komande bosanskih četničkih odreda, te četničkih snaga u području Zlatibora i Užica. No, u prilogu RTRS-a sa obilježavanja godišnjice osnivanja ove brigade (nedjelja, 19. maj) spomenute su samo borbe sa nacistima i ustašama, dok o onima protiv četnika iz nekog razloga nije ništa rečeno. Nema te historije koju RTRS neće falsificirati i spinovati, dok u isto vrijeme sve druge optužuje upravo za to.

Ocjena: 1

 

BNTV: Stanje finansijske izolacije

  1. – 19. maj 2024.

IMA LI NOVCA: I ove sedmice BNTV postavlja pitanja o javnim finansijama, zaduživanju i stabilnosti budžeta. Osim što već u nekoliko navrata aktualizira pitanje novaca koje je RS izgubio zbog propalih arbitraža, ovog utorka (14. maj) propitivali su prognoze o rastu BDP-a koje je iznio predsjednik RS-a Milorad Dodik, te su u istom dnevniku secirali potragu vlasti za novcem kojim bi sanirala deficit. Najprije je mišljenjima eksperata oborena Dodikova tvrdnja o rastu BDP-a od 20 posto (!), dok prognoze Svjetske banke i MMF-a barataju desetak puta manjom brojkom. Potom je stanje u RS-u ocijenjeno „stanjem finansijske izolacije“ koje je „proizvod iracionalne politike“, a BNTV se nije libio ni da istakne da ekonomske i političke partnere RS-a određuju sankcije njegovim visokim zvaničnicima. Sve su ovo prilično oštre ocjene i ozbiljne optužbe na račun vlasti koje bi bile drske kada ne bi bile kvalitetno potkrijepljene argumentima.

PARTNERI I PRIJATELJI: Nastavljajući se na priču o ekonomskim i političkim partnerima od utorka, BNTV je dan poslije u dnevniku emitirao opširan analitički prilog u kojem su propitali stvarni obim ekonomske saradnje sa zemljama poput Mađarske, Rusije i Turske, koje Vlada Republike Srpske potencira kao najvažnije partnere. Podaci kažu suprotno – ovih država nema među pet najznačajnijih trgovačkih partnera RS-a, jer po obimu razmjene Mađarska i Turska zauzimaju tek osmo i deveto, a Rusija sedamnaesto mjesto. Glavni partneri RS-a su ipak Italija, Njemačka, Slovenija, Srbija i Hrvatska, a BNTV nije propustio priliku da pecne vlast komentarom kako „od prodavanja magle i potpisivanja sporazuma po svijetu nema koristi“.

SARADNJA SA NATO-om I SAD-om: „Dok Dodik napada američkog ambasadora i proglašava SAD za neprijatelje, njegovi kadrovi ostvaruju saradnju sa američkom vladom“, rečeno je u prilogu BNTV-a o obuci uposlenika Službe za poslove sa strancima BiH koju je upriličilo Američko ministarstvo za unutrašnju sigurnost, a na kojoj je uvodnu riječ držao SNSD-ov direktor ove službe Žarko Laketa. Na isti način je BNTV i prošle sedmice izvijestio o sastanku parlamentarne kooperacije BiH i NATO-a na kojoj je učestvovao i SNSD-ov parlamentarac Obren Petrović (ponedjeljak, 6. maj), tako da ovoj televiziji već postaje praksa ukazivati na licemjerje vlasti u RS-u koja očigledno o svojim kontaktima sa predstavnicima najmoćnijih država i organizacija jedno govore, a drugo rade.

PROBLEMI PREVOZNIKA: Već drugu sedmicu zaredom BNTV izvještava o problemima prevoznika. Najprije je prošle sedmice (petak, 10. maj) bilo riječi o gužvama na graničnim prijelazima do kojih su doveli brojni neradni dani administracije, a ovog četvrtka (16. maj) se sa predugog čekanja na granicama prešlo i na tematiziranje drugih problema koji muče prijevoznike, poput viza, dozvola i diskriminacije u odnosu na vozače iz EU-a zbog kojih bi moglo doći do gašenja brojnih prijevozničkih kompanija u BiH i njihove selidbe u Hrvatsku ili Sloveniju. Može se reći da je BN televizija i ovdje prepoznala temu čija medijska atraktivnost nije u srazmjeri sa važnošću i tretirala je onako kako i treba, jer od prijevozničkih preduzeća zavisi egzistencija velikog broja porodica u ovoj zemlji.

Ocjena: 7

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Neki od najviših vojnih zvaničnika BiH sa teritorije RS-a su zajedno s grupom pripadnika OSBiH srpske nacionalnosti u utorak (14. maj) izazvali skandal nakon što su se poklonili i odali počast pred spomenikom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. O ovome ni RTRS ni BNTV nisu u svojim dnevnicima rekli niti riječ, iako bi prilično pomoglo da se shvati suština rezolucije o Srebrenici koja se u sedmici pred nama treba naći u Generalnoj skupštini UN-a.

Ni ove sedmice gledatelji nijedne od ove dvije televizije nisu mogli čuti šta tačno piše u tekstu rezolucije o Srebrenici, nego se sve svodi na interpretacije vodećih političara poput one Aleksandra Vučića da je cilj rezolucije ukidanje Republike Srpske i nametanje kolektivne odgovornosti srpskom narodu. Na stranu što ničeg navedenog nema u tekstu rezolucije, nego se omalovažavaju i amandmani koje je unijela Crna Gora, a po kojima se izričito insistira na individualizaciji krivice i nepovredivosti Dejtonskog sporazuma.

Glavna razlika između RTRS-a i BNTV-a u izvještavanju o dešavanjima vezanim za rezoluciju o Srebrenici je u tome što BNTV potencira Vučićeve aktivnosti, dok one Milorada Dodika gotovo ne spominje. S druge strane, RTRS do karikaturalnosti prati svaku riječ koju o ovome ima reći Dodik, pa samim tim djeluje puno agresivnije. Spomenuta karikaturalnost se ogleda u dnevniku od petka (17. maj) u kojem je navedeno kako će predsjednik Dodik „biti u ponedjeljak u Beogradu i poželjeti Aleksandru Vučiću sretan put u New York“. Ne bi iznenadilo ako u ponedjeljak vidimo izvještaj sa aerodroma praćen kadrovima mahanja Vučićevom avionu.

O izraženoj proruskoj orijentaciji RTRS-a i usvajanju kompletnog ruskog propagandnog narativa je ove sedmice pisao BIRN, a u ovim analizama se zbog domaćih tema jednostavno ne stignemo ozbiljnije pozabaviti time. Jednostavno, nema dnevnika RTRS-a u kojem se ne govori afirmativno o Rusiji, a naročito je indikativna rečenica koja se u nedjelju (19. maj) mogla čuti u prilogu sa „Dana Rusije u RS-u“, prema kojoj je potrebno „da se ukaže na kršenje međunarodnog prava koje se čini na štetu Srba i Rusa“. Ne treba ni napominjati koliko je ovo sporno u kontekstu rata u Ukrajini, ali RTRS se time baš ne opterećuje.

Javni televizijski servis RS-a se takođe ne opterećuje ničim što ima veze sa EU. Tako je u potpunosti ignorisan skup u Kotoru pod nazivom „Jedan region, zajednička vizija“ na kojem je, između ostalih, učestvovala i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. O ovom skupu koji se tiče integracije regiona u EU je BNTV uredno izvještavao u srijedu i četvrtak (15. i 16. maj), dok je za RTRS bio zanimljiviji regionalni molitveni doručak kojem je u subotu (18. maj) prisustvovala Željka Cvijanović.

Dakle, svako onaj ko naivno vjeruje u navodnu predanost organa RS-a europskom putu trebao bi samo jednu sedmicu pažljivo gledati dnevnike RTRS-a pa da mu za zaključak nije potrebna ni izjava premijera RS-a Radovana Viškovića da „RS ne može da prihvati mjere kojima bi bile ukinute njene nadležnosti u pregovorima na putu BiH ka EU“ (srijeda, 15. maj).

Plus sedmice

RTRS

Sportske igre policajaca, nastup poljoprivrednika na sajmu u Novom Sadu, biciklijada u Prijedoru, obilježavanje noći muzeja u Banjoj Luci, festival folklora u Doboju – tako izgleda kad RTRS odluči pustiti malo života u svoj dnevnik. Šteta što je ovo sve sabijeno u samo pet minuta na kraju emisije u subotu (18. maj), ali bolje i to nego ništa.

BNTV

Dnevnik BNTV-a je u utorak (14. maj) prštao od aktuelnih i zanimljivih tema koje vlast i mediji pod njenom kontrolom guraju pod tepih. Osim izdvojenih priloga o finansijama RS-a, dotaklo se i usvajanja zakona o „stranim agentima“, skandala sa konzulom BiH u Panami Fatihom Kolom kroz kojeg je iz ugla BNTV-a sagledano stanje u bh. diplomatskoj mreži… Prosječan gledatelj (ne samo iz RS-a) iz jednog ovakvog dnevnika može saznati više nego iz onoga što neke druge televizije (ne samo RTRS) objave u toku cijele sedmice.

Minus sedmice

RTRS

U propagandističkom žaru, RTRS često zaboravlja barem prividno zadržati nivo ozbiljne medijske kuće. Tako im se u prilozima o ozbiljnim političkim temama – kao u onom o rezoluciji u Srebrenici od srijede (15. maj) – znaju naći konstrukcije poput „u svom maniru, Schmidt je opleo po Srpskoj“, ili pokušaji omalovažavanja zvaničnika oslovljavajući ih ličnim imenima, bez funkcije, titule i prezimena, kao „za ono što je Denis iznosio nema konsenzusa“. Šta god RTRS želio ovim postići, rezultat nije omalovažavanje člana Predsjedništva BiH, nego spuštanje na nivo o kojem u ozbiljnom svijetu vlada konsenzus kao o besprimjernom neprofesionalizmu.

BNTV

Na premijera Slovačke je izvršen atentat, ranjen je u pucnjavi, na njega je pucao napadač – sve bi to bili primjereniji izrazi od toga da je Robert Fico „upucan“, kako je rečeno u najavi dnevnika BNTV-a u srijedu (15. maj).

About The Author