Vrhovni sud Tatarstana odbio žalbu na pritvor novinarke RSE Alsu Kurmasheve

Kurmasheva je radila za tatarsko-baškirski servis RSE oko 25 godina

Vrhovni sud Tatarstana odbio žalbu na pritvor novinarke RSE Alsu Kurmasheve

Vrhovni sud ruske Republike Tatarstan odbio je žalbu novinarke Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmasheve na odluku o produženju istražnog zatvora.

Sudija Rizvan Jusupov 18. juna potvrdio je prošlomjesečnu odluku sovjetskog okružnog suda u Kazanu da joj produži istražni pritvor najmanje do 5. augusta.

Kurmasheva, praška novinarka Radija Slobodna Evropa koja ima dvojno američko i rusko državljanstvo, u ruskom je pritvoru od 18. oktobra 2023. godine pod optužbom za kršenje takozvanog zakona o “stranim agentima” i širenje lažnih informacija o ruskoj vojsci.

Zbog tih optužbi mogla bi dovesti do deset godina zatvora. Ona, njen poslodavac i pristalice odbacuju optužbe.

Na posljednjem ročištu 31. maja Kurmasheva je rekla da joj se zdravstveno stanje pogoršalo i da mora na operaciju. Također je rekla da je posljednji put čula glasove svoje dvije kćerke u oktobru 2023. godine.

Kurmasheva, koja je radila za tatarsko-baškirski servis RSE oko 25 godina, napustila je češku prijestolnicu sredinom maja 2023. godine zbog hitne situacije u porodici u rodnom Tatarstanu.

Nakratko je zadržana dok je čekala povratni let 2. juna na aerodromu Kazana, gdje su joj oduzeta oba pasoša i telefon. Nakon pet mjeseci čekanja na odluku u svom slučaju, Kurmasheva je kažnjena s 10.000 rubalja (112 dolara) jer nije registrirala svoj američki pasoš kod ruskih vlasti.

Budući da nije mogla da napusti Rusiju bez svojih dokumenata, Kurmasheva je ponovo uhapšena u oktobru i ovog puta optužena da se nije registrirala kao “strani agent”. Dva mjeseca kasnije, optužena je za širenje laži o ruskoj vojsci.

Američka vlada i RSE kažu da su optužbe kazna za rad Kurmasheve kao novinarke Radio Slobodna Evropa.

Izvor: RSE

About The Author