Međunarodne medijske organizacije osudile SLAPP tužbe protiv KRIK-a

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović rekao je da je tužba sutkinje možda i najveći pritisak na taj portal

Međunarodne medijske organizacije osudile SLAPP tužbe protiv KRIK-a
Foto: Media.ba

SafeJournalists, Media Freedom Rapid Response i međunarodna mreža Brz odgovor za slobodu medija osudili su danas tužbe protiv portala KRIK i istakli da za cilj imaju da redakcija KRIK-a bude ušutkana zbog svog istraživačkog rada.

Kako prenosi agencija Beta, medijske organizacije su tužbe sutkinje Dušanke Đorđević i njenog supruga protiv Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) ocijenili kao strateške tužbe protiv učešća javnosti (SLAAP) i pozvali sudije da se “uzdrže od zlonamjernih tužbi”.

Oni su pozvali Vladu Srbije da “što prije implementira anti-SLAPP direktivu EU i uključi odredbe za domaće slučajeve kako bi se spriječili takvi pravni napadi u budućnosti”.

– Zakonodavci bi također trebalo da uzmu u obzir Preporuku Vijeća Evrope, koja postavlja čvrste standarde koje države članice moraju da ispune kako bi osigurale poštovanje svojih obaveza u vezi sa ljudskim pravima prilikom uvođenja domaćeg zakonodavstva protiv SLAPP-a – stoji u saopćenju.

Mreža je podsjetila da su tužbe podnijete nakon što je KRIK 24. januara objavio profil sutkinje Dušanke Đorđević i profil njenog supruga u bazi podataka “Prosudi ko sudi”, u okviru koje su istraživali rad pravosuđa, između ostalog i njen rad.

– Pokrenuta 2021. godine, ova baza podataka predstavlja javni izvor za praćenje informacija o srbijanskom pravosuđu. Nakon što je baza ažurirana podacima o sutkinji Đorđević i njenom suprugu, KRIK je 13. maja 2024. godine obaviješten o tužbama za povredu zaštite podataka – podsjećaju.

Kako je RSE ranije pisao, sutkinja Đorđević, pored novčane odštete, traži i kazne zatvora za novinare i zabranu rada na period od dvije godine.

– Oni su zatražili od suda da proglasi krivim medij i novinare i osudi ih na po deset mjeseci zatvora. Traže i da se novinarima zabrani da se bave profesijom na dvije godine – podsjetili su iz mreže SafeJournalists koju čine Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Sindikat medija Crne Gore, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo i Udruženje novinara Kosova.

Prema njihovoj ocjeni, ti “nesrazmjerni zahtjevi” predstavljaju ozbiljan pokušaj da se ušutka KRIK-ov istraživački rad od javnog interesa.

– Narativ da novinari budu tučeni na cesti i da su ‘dobili šta su zaslužili’ dolazi iz vrha političkih autoriteta i jednostavno se otvaraju vrata da se ovakve stvari događaju – izjavila je za RSE Maja Sever, predsjednica Evropske federacije novinara.

Đorđević u tužbama tvrdi da su novinari povrijedili njenu privatnost objavljivanjem njenog imena i položaja u Apelacionom sudu u Beogradu, kao i detalja o nepokretnostima koje posjeduje sa suprugom. Navodi i da su novinari KRIK-a ugrozili njenu sigurnost i pomogli kriminalcima da je lociraju.

Urednik KRIK-a Stevan Dojčinović rekao je da je to možda i najveći pritisak na taj portal, a da tužbe indirektno ugrožavaju i druge medije u Srbiji.

– Nas tuži visokopozicionirana sutkinja koja tvrdi da nismo smjeli ni ime da joj objavimo, dakle mi smo sada stavljeni u poziciju da na sudu branimo ne samo naš rad, već i zakonsko pravo novinara da pišu o onima koji vrše vlast – rekao je Dojčinović ranije.

Izvor: RSE

About The Author