BHT1 I FTV: U parlamentu više uvreda nego zakona

Kako uhvatiti brzi voz poskupljenja kad ste penzioner, postoji li cijena za dječiji osmijeh u Gazi, zašto zastupnici ne poznaju kulturu dijaloga – ovo je kratak pregled sadržaja koji su nam ponudile BHT1 i FTV proteklih sedam dana

BHT1 I FTV: U parlamentu više uvreda nego zakona

BHT1: Agonija u Gazi

  1. – 18. juni 2024.

UVREDE U SKUPŠTINSKOJ SALI: Prilog koji gledateljima donosi poseban uvid u događanja u skupštinskim klupama. Naime, usvajanje izmjena Zakona o PIO kako bi se omogućilo penzionerima da primaju penziju iako rade dodatni posao ostalo je u sjeni nemilih scena i uvreda izrečenih u sali Doma naroda FBiH. Nakon diskusije došlo je do incidenta, a glavni akteri su bili Haris Zahiragić (SDA) i Ilija Ilić (HDZ). Na snimku se vidi kako Zahiragić ustaje i pita predsjedavajućeg “Čujete li ovo?”, tvrdeći da ga je neko nazivao “majmunom”. Pri izlasku iz sale Zahiragić je ušao u još jedan kratki okršaj sa Ilićem. Nekultura dijaloga često je prisutna u političkoj komunikaciji i na mjestima kao što su skupštinske sale, pa su prilozi koji nam donose takve scene važni za razumijevanje današnjih politika i političara.

MALO OSMIJEHA ZA DJECU U GAZI: Agoniji Palestinaca u Gazi još se ne nazire kraj, dok se izraelski napadi nastavljaju. Ovog puta nam BHT1 donosi jedan sasvim drugačiji pogled na područje zahvaćeno ratom: volonteri odjeveni kao klaunovi i zabavljači pokušavaju izmamiti osmijeh na licima djece koja već mjesecima odrastaju u ratu. Obilazeći skloništa u Gazi, uveseljavali su djecu performansima nastojeći im užase svakodnevnice barem nakratko zamijeniti igrom i zabavom. Tužan i lijep prilog u isto vrijeme.

A GDJE ĆEMO SAD? Već mjesec dana nije bilo sastanaka niti dogovora državnih koalicionih partnera. Jesu li interesi građana ispred stranačkih, pita se voditeljica u najavi priloga koji nam oslikava političku scenu proteklih mjeseci. Od ubrzanog evropskog optimizma i usvajanja nekolicine zakona koji nas približavaju Evropskoj uniji, vladajuće stranke u BiH brzo su stigle do faze blokada. Izjave političkih lidera u prilogu ne odišu partnerstvom, prepucavanja nam ne ostavljaju nadu za buduće dogovore. A sve se prelama, kako kaže novinarka, preko neusvojenog budžeta institucija BiH.

Ocjena: 7

FTV:Trojka 2 

  1. – 18. juni 2024.

KO JE ŠEF AMBASADORIMA? Dugi niz godina su diplomatski skandali potresali Ministarstvo vanjskih poslova BiH, a ambasadori su često znali provoditi politike stranaka, umjesto države. Tako je ambasador Aleksandar Vranješ odbio uručiti protestnu notu Srbiji, a koju je uputio ministar Dino Konaković. Nepostojanje jedinstvenog zakona o vanjskoj politici to omogućava, pa imenovane diplomate mogu činiti šta ih je volja. Prilog ilustrira kako Vranješ djeluje kao ambasador i kakve sramne poteze je već vukao na ovoj poziciji, te se dubinski okreće temi nedostatka zakonskog okvira kad je u pitanju kreiranje vanjske politike.

PREDIZBORNO PRESLAGIVANJE: Analitički prilog o unutarkoalicionim odnosima vladajuće elite u RS-u i o tome kako Milorad Dodik jača kadar SNSD-a nauštrb partnera u koaliciji. Koliko je jako partnerstvo stranaka na vlasti, koliko je bilo osipanja kadrova i šta znači politički pragmatizam na djelu. Vrlo dobar prilog koji oslikava unutarnje odnose, te koliko zapravo SNSD sam kreira politiku RS-a uz prividnu moć ostalih partnera koje je “kupio” pozicijama. Prilog koji daje poseban kontekst gledateljima pred skore oktobarske izbore.

TROJKA 2: Novi politički savez u Kantonu Sarajevu – Trojku 2, kako je već dobio naziv – sačinjavaju SDA, DF i Stranka za BiH. FTV pokušava objasniti šta znači najavljeno  savezništvo, jer iz tabora ovih stranaka dolaze kontradiktorne informacije poput one da nije u pitanju koaliranje, već neformalni dogovor kako neće imati zajedničke kandidate, ali “neće jedni drugima smetati”. FTV se nastavio baviti novom nezvaničnom koalicijom pokušavajući donijeti pravu informaciju o tome kako će SDA, DF i Stranka za BiH nastupati na oktobarskim izborima. U kasnijim izvještajima dobijamo i poseban naziv ove koalicije – “pakt o nenapadanju”.

Ocjena: 8

KOMPARATIVNA ANALIZA

Oba javna servisa se s posebnom pažnjom okreću dešavanjima u Ukrajini nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio kako će pregovarati o primirju ukoliko se ukrajinske snage povuku iz četiri regije pod ruskom okupacijom i ukoliko Kijev odustane od pridruživanja NATO-u. Fokus se vraća na zemlju koja je već nekoliko godina izložena ruskoj agresiji, ali kako je vrijeme odmicalo, tako su se i vijesti o ratu u Ukrajini plasirale u skraćenoj formi i u zadnjim minutama centralnih informativnih emisija.

I BHT1 i FTV se bave nevoljama mještana opštine Srbac gdje je nevrijeme prouzročilo ogromnu materijalnu štetu: brojni su ostali bez krovova, a uništeni su i poljoprivredni usjevi. Osim toga, pažnju i jedne i druge TV kuće zaokuplja politička scena u RS-u, posebno u već formiranoj predizbornoj atmosferi, te se analitički pristupa odnosima moći unutar vladajuće koalicije.

Plus sedmice

BHT1

Vrtoglavih skoro 3000 KM iznos je potrošačke korpe za april, dok penzije, iako posljednjih mjeseci “liježu” povećane, ne mogu uhvatiti ekstremno brzi voz poskupljenja. Ovim riječima voditeljica nas uvodi u prilog o tome kako preživljava jedna od najugroženijih kategorija stanovništva u BiH – ona koja pokušava živjeti od penzije. Odličan prilog koji obiluje statističkim podacima, zorno ilustrujući ogroman jaz između penzionerskih primanja i velikih izdataka kojima su izloženi. I sami penzioneri govore o tome šta bi uradili da imaju vlast, te kako preživljavaju kupujući na grame umjesto na kilograme.

FTV

Jedna važna vijest iz Tuzle, grada koji je prepoznao rizike i opasnosti samostalnog kretanja osoba s demencijom. Nabavljeni su GPS uređaji koji umnogome pomažu porodicama čiji članovi imaju problema s ovim posebnim degenerativnim oboljenjem. Navodi se u izvještaju kako u BiH živi oko 150.000 osoba s demencijom, te da je lani u Tuzli jedna osoba stradala upravo zbog svog dementnog stanja. Odličan prilog reportera Dine Durmića koji govori o važnosti razumijevanja i podrške kako sistema tako i društva kad su u pitanju osobe s demencijom, kao i njihove porodice.

Minus sedmice

BHT1

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, Emir Suljagić, primio je policijski poziv na ispitivanje u svojstvu osumnjičenog lica zbog, kako se navodi, “ugrožavanja sigurnosti”. BHT1 samo prenosi objavljeni post sa Suljagićevog profila na X-u, navodeći njegove riječi: “Ovo je tretman koji primam od Dodikove policije.” I nemamo nikakav kontekst, obrazloženje, izjavu uzetu od Suljagića, pokušaj da se gledateljima objasni situacija u kojoj se našao direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

FTV

Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u sukobima obilježen je između ostalog i posebnom diskusijom o pravima preživjelih, a u organizaciji Udruženja žrtava rata Foča 1992-1995. i Trial Internationala. Ovom prilogu, koji tretira položaj onih koji su preživjeli seksualno nasilje u ratu, nedostajalo je arhivskog materijala i statistike. Brojevi, kako žrtava tako i presuda za ove zločine, puno daju na težini kad se novinari bave ovakvim temama suočavanja s prošlošću.

About The Author