IPI: Održivo finansiranje javnih servisa preduvjet je za EU

Ovo je direktna posljedica neprovođenja Zakona o Javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine, zbog čega su emiteri u vječnim sukobima i teškoj finansijskoj situaciji

IPI: Održivo finansiranje javnih servisa preduvjet je za EU

Međunarodni institut za štampu (IPI), globalna mreža urednika, medijskih rukovoditelja i vodećih novinara koja zagovara nezavisno novinarstvo, uputila je danas poziv predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini, ukazujući kako su neophodne “hitne mjere” kako bi se riješio finansijski zastoj s kojim se suočava Radio televizija Bosne i Hercegovine.

– Želimo hitno skrenuti pažnju na kritičnu finansijsku situaciju u kojoj se nalazi Radio-televizija Bosne i Hercegovine. Ovo je direktna posljedica neprovođenja Zakona o Javnom RTV sistemu Bosne i Hercegovine, zbog čega su emiteri u vječnim sukobima i teškoj finansijskoj situaciji – naveli su.

Dugogodišnji finansijski spor između državnog javnog emitera (BHRT) i federalnog javnog emitera BiH (FTV) dovodi do neviđenog medijskog mraka po nalogu uprave BHRT-a i stvaranja dramatičnih uvjeta za rad.

IPI je to naveo u pismu upućenom prvom zamjeniku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisu Zvizdiću, dopredsjedavajućem Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mladenu Boškoviću, ministru vanjskih poslova i komunikacija i prometa BiH Elmedinu Konakoviću i Edin Forto te entitetskim premijerima Nerminu Nikšiću i Radovanu Viškoviću.

U pismu se ističe kako je  finansijska situacija u kojoj se nalazi Radio-televizija Bosne i Hercegovine “vrlo ozbiljna”, te da ovaj emiter prijeti gašenjem ukoliko ne bude dogovora o načinu raspodjele RTV takse.

– Nažalost, još uvijek nemamo informacija hoće li se i kada ovaj problem riješiti. U Republici Srpskoj Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) ubire mjesečnu pretplatu preko JP Pošta RS i nezakonito od 2017. godine RTRS nije prebacila više od 80 miliona KM (40 miliona eura) koliko je trebala dobiti BHRT – upozorili su.

Dodaju da to također doprinosi teškoj finansijskoj situaciji BHRT-a. Zbog finansijskog zastoja većina programa FTV-a zamijenjena je testnim signalom 8. maja. Signal FTV-u ponovno je aktiviran dan kasnije po nalogu Općinskog suda u Sarajevu, koji je BHRT-u zaprijetio novčanom kaznom.

– Situacija se pogoršala i od 27. maja kada je BHRT ukinuo petnaest programa, dok će ostali biti skraćeni – naveli su iz IPI-ja.

Podsjećaju i da se 28. maja 2024. godine navršava 50 dana od kada su zaposlenici javnih službi u Bosni i Hercegovini posljednji put primili plaću.

– Inače, više od 60 posto od 750 zaposlenih ima plaću manju od 400 eura, što nije dovoljno za život. Ukoliko se do 1. juna 2024. godine ne isplate plaće i zaostatci zaposlenicima, bit će doveden u pitanje nastavak emitiranja, uključujući i događaje od velikog javnog interesa koje može pratiti samo Javni servis Bosne i Hercegovine – kazali su.

Kako je Nezavisni sindikat radnika BHRT-a iscrpio sva pregovaračka sredstva, 28. maja će se održati i protest upozorenja, najavljujući sljedeće zakonom propisane korake: štrajk upozorenja i generalni štrajk, istaknuli su u pismu predstavnicima bh. vlasti.

Podsjetili su da je održivo finansiranje javnih servisa preduvjet je za ulazak zemlje u Evropsku uniju, u skladu s novousvojenom Zakonu o slobodi medija u Evropi.

– Problematična situacija u kojoj se radnici nalaze rezultat je nerada sadašnje i prethodne političke vlasti, koje nisu uspjele osigurati stabilno finansiranje i funkcioniranje Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine, te implementirati postojeći zakon – podvlači se u pismu.

Na kraju se ponavlja apel vlastima da podrže novinare i uposlenike BHRT-a, te da pronađu održivo rješenje kako bi javni emiteri dobili dovoljno sredstava za normalan rad i ne bi ugrožavali pravo građana na slobodu informiranja.

– Odgovornost države je osigurati provedbu pravnog okvira koji štiti nezavisnost medija i štiti njihovu misiju javnog servisa – dodaje se u pismu.

Izvor: N1

About The Author