Dvije decenije nekažnjivosti u slučaju ubistva crnogorskog novinara Duška Jovanovića

Duško Jovanović je bio osnivač, direktor i glavni urednik dnevnog lista „Dan“. Ubijen je ispred kancelarije svog lista 27. maja 2004. godine

Dvije decenije nekažnjivosti u slučaju ubistva crnogorskog novinara Duška Jovanovića

Povodom 20. godišnjice ubistva crnogorskog novinara Duška Jovanovića, SafeJournalists mreža i Media Freedom Rapid Response (MFRR) pozivali su na odlučnije djelovanje vlasti.

Organizacije za slobodu medija zajednički su osudile dvije decenije nekažnjivosti u slučaju ubistva novinara Duška Jovanovića i pozivali crnogorske vlasti političke predstavnike i nadležne organe, da preduzmu sve neophodne mjere za identifikaciju i privođenje počinilaca i nalogodavaca pravdi.

Duško Jovanović je bio osnivač, direktor i glavni urednik dnevnog lista „Dan“, jednog od prvih privatnih listova u Crnoj Gori. Ubijen je ispred kancelarije svog lista 27. maja 2004. godine.

Za ovaj najteži zločin u historiji crnogorskog novinarstva osuđen je samo jedan saučesnik, koji će uskoro biti na slobodi jer je skoro odslužio višegodišnju zatvorsku kaznu.

Kako navode relevantne domaće i međunarodne medijske organizacije, višegodišnja istraga vođena je loše i neefikasno, uz brojne evidentirane propuste za koje niko nije odgovarao.

Uprkos najavama najviših crnogorskih zvaničnika posljednjih godina da se može očekivati napredak u istrazi, ništa nije učinjeno, ili bar javnost nije obavještena, naveli su u saopćenju.

Iz tog razloga, opravdano strahujemo da bi ovo mogao ostati jedan od ključnih neriješenih slučajeva, i poslati poražavajuću poruku po medijski i društveno-politički krajolik u Crnoj Gori, da zločini nad novinarima mogu ostati nekažnjeni.

– Stoga je neophodno da država Crna Gora preduzme odlučne korake ka pravdi jer su porodica i kolege pokojnog Jovanovića, kao i cjelokupna javnost, predugo čekali – istaknuto je.

Pored Jovanovićevog ubistva, u Crnoj Gori je u protekle dvije decenije zabilježeno više od 100 slučajeva napada na novinare i medije, od kojih su mnogi ostali nerazjašnjeni, a neki su i zastarjeli.

Stoga je potrebna odlučnija akcija crnogorskih državnih organa kako bi se garantirala sigurnost novinara i ovi slučajevi razriješili.

Pozvali su vlasti u Crnoj Gori da preduzmu hitne i konkretne korake za rješavanje ovog najtežeg slučaja u crnogorskoj historiji. Sada je vreme za akciju – brze i odlučne mjere su od suštinskog značaja da bi se osigurala pravda i vratilo povjerenje javnosti, i da bi se pokazalo da zločini nad novinarima nisu dozvoljeni.

Potpisnici su: SafeJournalists Mreža, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore, Media Freedom Rapid Response, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Međunarodni institut za štampu (IPI) i OBC Transeuropa (OBCT).

Izvor: BH novinari

About The Author