Tužioci traže doživotnu kaznu zatvora za osumnjičene za ubistvo nizozemskog novinara

Slavni kriminalistički novinar Peter R. de Vries bio je poznat u Nizozemskoj i njegova je prerana smrt oplakivana širom zemlje i Evrope

Tužioci traže doživotnu kaznu zatvora za osumnjičene za ubistvo nizozemskog novinara
Foto: DW

Nizozemski tužioci zatražili su doživotnu kaznu zatvora za dvojicu muškaraca optuženih za ubistvo novinara Petera R. de Vriesa 2021. godine.

Delano Geerman i Kamil Egiert odbacili su umiješanost u ubistvo, koje je šokiralo Nizozemsku i postavilo pitanje koliko je kriminalno podzemlje postalo moćno u zemlji.

De Vries je ubijen iz vatrenog oružja usred bijela dana na prometnoj ulici u Amsterdamu prošlog jula dok je išao do svog automobila nakon televizijskog nastupa. Umro je u bolnici sedmicu dana kasnije. Njegovo ubistvo viđeno je kao napad na slobodne medije i naširoko je osuđeno.

– To je napad na hrabrog novinara i, šire, napad na slobodu medija, koja je toliko bitna za našu demokratiju i vladavinu prava – rekao je tada nizozemski premijer Mark Rutte.

Na početku suđenja ove sedmice tužilaštvo je zatražilo od Okružnog suda u Amsterdamu da Geermanu i Egiertu izrekne doživotne kazne zatvora.

– Veliki šok za društvo, ubistvo nedužnog građanina, otežavajuća je okolnost – rekao je tužioc čije je ime tajno iz sigurnosnih razloga. U prostorijama s prijenosom bilo je 60 osoba koji su se pojavili kako bi pratili suđenje.

Geerman, 22-godišnji Nizozemac, tokom saslušanja uglavnom nije surađivao. “Iskoristit ću svoje pravo na šutnju”, rekao je sucu na pitanje je li ubio de Vriesa.

Egiert, 35-godišnji poljski državljanin koji živi u Nizozemskoj, tvrdio je da je bio angažiran samo da vozi Geermana i da nije imao nikakve veze s ubistvom. “Nisam ubio tog čovjeka”, rekao je Egiert.

Dvojica osumnjičenih uhapšena su manje od sat vremena nakon pucnjave. Svjedoci na mjestu događaja vidjeli su dvojicu muškaraca kako ulaze u Renault Kadjar, kojeg je policija uočila na autocesti u blizini Haaga. U autu za bijeg pronađeni su oružje kojim je pucano na de Vriesa i mobitel s tekstovima u kojima se govori o ubistvu.

– Mrtav je… Ta krv, svi vrište. Više se nije micao – glasila je jedna poruka. U porukama je bilo jasno da je ubistvo koordinirano s drugom osobom čiji identitet nije poznat.

Snimci sigurnosnih kamera iz noći ubistva prikazuju dvojicu muškaraca koji liče na osumnjičene koji parkiraju Renault Kadjar u centru Amsterdama i hodaju ulicom gdje je de Vries parkirao vlastiti automobil u garaži.

De Vries se vidi kako izlazi iz studija natrag do svog auta, čuje se pet pucnjava, a zatim se on sruši  na tlo. Kelly de Vries, kći novinara, zamoljena je da napusti prostoriju prije nego što je prikazan snimak očeve smrti.

Djeca de Vriesa dala su izjave, govoreći sucima koliko je patnje prouzročila smrt njihovog oca, a oni su zajedno s de Vriesovom djevojkom Tahminom Akefi, zatražili od suda da im dodijeli gotovo 400.000 eura odštete.

Tužioci su tvrdili da je de Vriesovo ubistvo povezano s njegovom umiješanošću u suđenje Marengo, masivni gangsterski slučaj sa 17 osumnjičenih optuženih za pet ubistava.

U vrijeme smrti, de Vries je služio kao pouzdanik glavnog svjedoka optužbe u slučaju. Ubijeni su i brat i advokat svjedokinje, što je, kaže tužilaštvo okarakteriziralo kao “crna mrlja na vladavini prava”.

De Vries je postao poznat nakon što je izvještavao o otmici Heinekena nasljednika Freddyja Heinekena 1983. godine od strane Willema Holleedera. Novinar je kasnije nagrađen Međunarodnim Emmyjem za svoju istragu o nestanku američke tinejdžerice Natalee Holloway u Arubi 2005. godine.

Suđenje će se nastaviti sljedeće sedmice, a presuda se očekuje u julu.

Izvor: Courthouse News

About The Author