Međunarodna federacija novinara traži puštanje Assangea na slobodu

Sud u Londonu odbio pustiti Assangea nakon što su to zatražili njegovi advokati

Međunarodna federacija novinara traži puštanje Assangea na slobodu
LONDON, ENGLAND - MAY 19: Julian Assange speaks to the media from the balcony of the Embassy Of Ecuador on May 19, 2017 in London, England. Julian Assange, founder of the Wikileaks website that published US Government secrets, has been wanted in Sweden on charges of rape since 2012. He sought asylum in the Ecuadorian Embassy in London and today police have said he will still face arrest if he leaves. (Photo by Jack Taylor/Getty Images)

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pozvala je na akciju nakon što su advokati osnivača Wikileaksa Juliana Assangea zatražili njegovo privremeno puštanje iz zatvora u Velikoj Britaniji poslije širenja pandemije novog koronavirusa Covid-19, a sud to odbio.

– Zbog zdravstvenog stanja Assange se suočava s povećanim rizikom da oboli od Covida-19 i može pretrpjeti ozbiljen posljedice – smatraju u IFJ-u.

Advokati su predali zahtjev za njegovo uvjetno oslobađanje zbog rizika od zaraze virusom korona u zatvoru i njegov problem s plućima. Istakli su da neće moći da ga kontaktiraju zbog pripreme odbrane ukoliko u zatvoru bude karantin.

Ipak, londonski sud odbio je zahtjev uz obrazloženje da je Assangeovo ranije ponašanje „pokazalo na šta je sve spreman“ i da se, ukoliko ga oslobode „neće vratiti na saslušanje povodom ekstradicije“ Sjedinjenim Američkim Državama.

Assange u zatvoru u Londonu čeka ishod postupka za izručenje SAD-u, gdje ga između ostaloga terete za zavjeru i špijunažu u vezi s objavljivanjem američkih državnih tajni.

Ukoliko u SAD-u bude osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, prijeti mu kazna i do 175 godina zatvora.

Osnivač Wikileaksa je 11. aprila 2019. godine uhapšen nakon što mu je Ekvador poslije sedam godina ukinuo azil i oduzeo državljanstvo.

About The Author