Porodica britanskog novinara nestalog u Amazonu poziva na akciju

Grupe za ljudska prava kažu da su Phillips i Pereira u sedmici prije nestanka primali prijetnje

Porodica britanskog novinara nestalog u Amazonu poziva na akciju

Porodica britanskog novinara Doma Phillipsa koji je nestao s brazilskim domorodačkim stručnjakom Brunom Araújo Pereirom u udaljenom području prašume Amazon dok je istraživao za knjigu, poziva da se poduzmu dodatne mjere kako bi se pronašao.

Njih dvojica su primili prijetnje nekoliko dana prije nego što su nestali u nedjelju ujutro, kažu grupe za ljudska prava. Obojica dobro poznaju regiju.

Četrdesetjednogodišnji Bruno Pereira, koji je trenutno na dopustu sa svog mjesta u vladinoj agenciji za domorodačke poslove Funai, stručnjak je za izolirana plemena u Amazoniji. Phillips živi u Brazilu više od desetljeća i dugogodišnji je saradnik britanskih novina Guardian, kao i drugih publikacija kao što su Financial Times i Washington Post.

Opširno je pisao o prijetnjama s kojima se suočava Amazonija, uključujući kako uzgoj stoke potiče ekološku krizu i kako ilegalni rudari zlata zadiru u autohtoni teritorij.

Dvije grupe za ljudska prava u ponedjeljak su alarmirale zbog nestanka muškaraca. U izjavi su naveli da su dvojica muškaraca putovali čamcem u dolinu Javari kako bi intervjuirali članove autohtone straže.

Područje se nalazi na zapadu države Amazonas, u blizini granice s Peruom, i u njega su upadali ilegalni drvosječa i rudari.

U nedjelju su se njih dvoje zaustavili u São Rafaelu, gdje se Pereira trebao sastati s lokalnim čelnikom kako bi razgovarali o zajedničkim patrolama između domorodačkog stanovništva i stanovnika zajednica uz rijeku.

Prema grupama za ljudska prava, Phillips i Pereira stigli su u 06.00 sati po lokalnom vremenu i ubrzo nakon toga krenuli prema Atalaia do Norte, na putovanje koje traje oko dva sata. Kada se nisu pojavili oko 14 sati poslana je ekipa za potragu, ali nije našla tragove dvojice muškaraca duž dijela rijeke kojom su trebali proći.

Posljednji koji su ih vidjeli bili su stanovnici São Gabriela, zajednice nizvodno od São Rafaela, koji su ugledali njihov brod kako prolazi, dodaje se u saopćenju. Policija kaže da je intervjuirala dvije osobe za koje se smatra da su među zadnjima vidjeli te muškarce.

Grupe za ljudska prava kažu da su Phillips i Pereira putovali u novom čamcu i da su imali dovoljno goriva i dodaju da su u sedmici prije nestanka primali prijetnje.

Brazilska vlada saopćila je da su federalne policijske snage “odmah mobilizirane” i da “poduzimaju sve moguće mjere” da pronađu njih dvojicu.

Porodica Pereire inzistirala je da je “ključno da se specijalizirane pretrage provode, zračnim, riječnim i kopnenim putem, sa svim ljudskim i materijalnim resursima koje situacija zahtijeva”.

Izvor: BBC

About The Author