Međunarodne grupe pozivale turski parlament da odbaci nacrt zakona o ‘dezinformacijama’

Vlada je ranije organizirala konsultacije s međunarodnim digitalnim platformama, ali ne i s predstavnicima medija, urednicima, novinarskim udruženjima ili sindikatima

Međunarodne grupe pozivale turski parlament da odbaci nacrt zakona o ‘dezinformacijama’

Dvadeset i tri međunarodne organizacije za slobodu medija, slobodu izražavanja i novinarske organizacije pozvale su na hitno odbacivanje turskog prijedloga zakona o “dezinformacijama i lažnim vijestima” koji je 27. maja u parlamentarnu proceduru uputio vladajući Savez pravde i Stranka razvoja (AKP) i Stranka nacionalističkog pokreta (MHP).

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pridružila se međunarodnom protestu da se odbaci zakon osmišljen da proširi online cenzuru i kriminalizira slobodan protok informacija.

Zakonom se propisuje kazna zatvora do tri godine za one koji su proglašeni krivima za namjerno objavljivanje “dezinformacija i lažnih vijesti” s ciljem izazivanja straha ili panike, ugrožavanja unutrašnje ili vanjske sigurnosti zemlje, javnog reda i općeg zdravlja turskog društva.

Takav nacrt zakona, u kojem je definicija dezinformacija i ‘namjere’ ostavljena tako nejasna, stavlja milione turskih korisnika interneta u opasnost od kriminalnih radnji zbog objavljivanja informacija s kojima se vlada ne slaže, navodi se u protestnom pismu.

– Stavljen u ruke vrlo politiziranog pravosuđa Turske, zakon bi postao još jedan alat za uznemiravanje novinara i aktivista i mogao bi uzrokovati opću autocenzuru na internetu – stava su organizacije.

Također smatraju da bi Zakon povećao svaku kaznu za 50 posto kada se objavljuju podaci s anonimnih korisničkih računa. To ozbiljno narušava anonimnost na internetu i dodatno zastrašuje one koji žele objaviti dokaze o korupciji i nedjelima, ali se boje posljedica javnog identificiranja.

Vladajući savez tvrdi da je prijedlog zakona u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama Evropske unije i Općom uredbom o zaštiti podataka, no takve odredbe ne postoje ni u jednom od ovih zakona.

Zakon bi također uveo novinske stranice pod Zakon o štampi (Basin Kanunu). To njihovim novinarima daje pristup službenoj novinarskoj akreditaciji, kao i sredstvima javnog oglašavanja putem službene agencije za oglašavanje u medijima, Basin Ilan Kurumu (BIK).

U praksi će, međutim, vladi jednostavno omogućiti finansiranje provladinih vijesti uz zabranu kritičnih medija za koje se smatra da su prekršili zakon o dezinformacijama.

U fazi izrade nacrta, Vlada je navodno organizirala konsultacije s međunarodnim digitalnim platformama, ali nije održala nikakve sastanke s predstavnicima medija, urednicima, novinarskim udruženjima ili sindikatima, unatoč tome što su te grupe i njihovi članovi najviše pogođeni zakonima.

Nacrt zakona trenutno je u Parlamentu. Međutim, predsjednički sistem toliko je narušio ulogu parlamenta da se prijedlog zakona hitno usvaja bez odgovarajuće kontrole ili rasprave i očekuje se da će biti usvojen za nekoliko dana.

– Dezinformacije su važno pitanje i protiv njega se treba boriti, ali ne po cijenu ograničavanja prava novinara i prava javnosti na slobodu izražavanja. Sve takve inicijative trebale bi se razvijati u bliskoj saradnji s medijima i drugim učesnicima i uključivati dovoljne zaštitne mjere za slobodu govora i nezavisno novinarstvo koje mogu spriječiti njihovu zloupotrebu od strane vlade radi nametanja proizvoljne cenzure – rečeno je u pismu.

Zbog svega toga međunarodne organizacije pozvale su sve turske parlamentarce koji vjeruju u parlamentarni proces i slobodan protok ideja i informacija kao važnu osnovu za demokratsko društvo, da ne glasaju za ovakav prijedlog zakona.

Pismo su potpisali: Međunarodni institut za štampu (IPI), ARTICLE 19, Articolo 21, Udruženje evropskih novinara, Odbor za zaštitu novinara, PEN, Evropski centar za slobodu medija (ECPMF), Evropska federacija novinara (EFJ), IFEX, Međunarodni savez novinara (IFJ), Udruženje medijskih i pravnih studija (MLSA), Udruženje za istraživanje medija (MEDAR), OBC Transeuropa (OBCT),

Platforma za nezavisno novinarstvo (P24), Reporteri bez granica (RSF), Medijska organizacija jugoistočne Evrope (SEEMO), Koalicija za žene u novinarstvu (CFWIJ), Projekt podrške sudskim sporovima za ljudska prava u Turskoj i Svjetsko udruženje izdavača vijesti (WAN-IFRA).

Izvor: IFJ

About The Author