Ruske novinarke IStoriesa koje žive u Pragu dobile ozbiljne prijetnje

Ruske su vlasti u više navrata uznemiravale IStories, uključujući pokušaje zastrašivanja novinara i označavanje medija kao “stranog agenta”

Ruske novinarke IStoriesa koje žive u Pragu dobile ozbiljne prijetnje

Češke vlasti moraju provesti brzu i temeljitu istragu nedavnih prijetnji koje su upućene dvijema novinarkama koje rade za nezavisnu istraživačku web stranicu IStories i garantirati im sigurnost, saopćio je Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

IStories je primio četiri prijeteće poruke putem obrasca za povratne informacije na web stranici. U porukama su se spominjala imena, adrese i planovi putovanja novinarki IStoriesa Alesye Marokhovskaya i Irine Dolinine, prema izvještaju Storiesa.

I Marokhovskaya i Dolinina žive u češkoj prijestolnici Pragu, gdje se većina uredničkog osoblja IStoriesa preselila nakon ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu i naknadne kriminalizacije “lažnih informacija” o ruskoj vojsci.

– Prijetnje upućene novinarkama u egzilu Alesyi Marokhovskaya i Irini Dolinini još su jedan alarmantan podsjetnik da rizici s kojima se suočavaju nezavisni ruski novinari ne prestaju kada se presele u evropske zemlje kako bi nastavili s radom – kazala je koordinatorica CPJ-a za Evropu i centralnu Aziju Gulnoza Said.

Pozvala je češke vlasti da te prijetnje shvate ozbiljno, provedu brzu i temeljitu istragu o njima i osiguraju zaštitu i sigurnost novinara.

Iz IStoriesa su rekli da su o prijetnjama odlučili izaći u javnost nakon što su nedavno primili poruke u kojima se novinarke upozoravaju da ne dolaze na pres-konferenciju u Švedskoj.

Sljedećeg dana IStories je primio poruku u kojoj se spominju imena Marokhovskaya i Dolinina, kao i informacije o njihovim letovima i hotelima. Nisu otišle na konferenciju iz straha da bi “mogle dovesti u opasnost druge učesnike”, rekla je Dolinina CPJ-u.

Sve su poruke poslane s adrese e-pošte “[email protected]”. Prvu poruku potpisao je “Jevgenij P.”, dok ostale nisu potpisane. Slovo “Z” postalo je pro-ratni simbol nedugo nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

Novinarke ne mogu povezati prijetnje s bilo kojim konkretnim izvještavanjem, ali vjeruju da su one povezane s njihovim izvještavanjem o ratu, rekla je Dolinina za CPJ.

Marokhovskaya je CPJ-u rekla da je postalo “jako teško” osjećati se dobro. “Veliki je pritisak kada ne znaš šta očekivati i od koga tačno”, rekla je. “Teško je ne upasti u paranoju”.

Dolinina i Marokhovskaya podnijele su žalbu češkoj policiji. Šef odjela za štampu Regionalne uprave praške policije Jan Danek rekao je CPJ-u da ne zna da li su novinarke kontaktirale policiju.

Ruske su vlasti u više navrata uznemiravale IStories, uključujući pokušaje zastrašivanja njegovih novinara i označavanje medija kao “stranog agenta” i “nepoželjne” organizacije.

Izvor: CPJ

About The Author