Reporteri bez granica: Nestajanje afganistanskih medija pod talibanima

Od 543 medija koliko je bilo u Afganistanu na početku ljeta, samo 312 još uvijek radilo krajem novembra

Reporteri bez granica: Nestajanje afganistanskih medija pod talibanima
Foto: rsf.org

Reporteri bez granica (RSF) saopćili su da je talibansko preuzimanje Afganistana u augustu imalo “dramatičan” uticaj na medije u zemlji, pri čemu je više od 40 posto nestalo, a 60 procenata novinara i drugih medijskih radnika više nije u mogućnosti da radi.

Prema istraživanju RSF-a i Asocijacije nezavisnih novinara Afganistana (AIJA), medijski pejzaž je sada “u velikoj mjeri lišen novinarki” nakon što je 84 posto zaposlenih žena u medijima izgubilo posao, saopćila je pariška organizacija za zaštitu slobode medija.

RSF navodi da je od 543 medija koliko je bilo u Afganistanu na početku ljeta, samo 312 još uvijek radilo krajem novembra, što znači da je 43 posto medija u zemlji nestalo u roku od tri mjeseca.

Dok je većina afganistanskih provincija imala najmanje 10 privatnih medija, neki regioni sada skoro uopće nemaju lokalne medije, navodi se.

Ovaj “pokolj” je imao veliki uticaj na zapošljavanje u medijskom sektoru, navodi RSF. Od 10.790 zaposlenih u afganistanskim medijima početkom augusta, samo 4.360 je još radilo kada je istraživanje sprovedeno, navodi se.

Okruženje za novinare u glavnom gradu i ostatku zemlje postalo je iznimno teško nakon talibanskog preuzimanja vlasti. Mediji se sada moraju pridržavati “11 novinarskih pravila” koje je izdalo ministarstvo informiranja i kulture i talibanskog tumačenja islamske doktrine o “zapovijedanju dobra i zabranjivanju zla”.

Opasna “Pravila o novinarstvu” otvaraju put cenzuri i progonu, te novinarima oduzimaju nezavisnost, prisiljavajući ih da službenicima ministarstava informiranja i kulture kažu što bi željeli izvještavati, da dobiju njihovo dopuštenje za nastavak i konačno ih informiraju o rezultatima njihova izvještavanja kako bi mogli to objaviti.

Osim uznemiravanja talibana, vlasnici medija moraju se nositi s novim ekonomskim ograničenjima. Mnogi mediji primali su nacionalna i međunarodna sredstva koja su prestala kada su talibani preuzeli kontrolu.

Mediji su također teško pogođeni gubitkom prihoda od oglašavanja. U pokrajini Nangarhar, koja je izgubila 35 posto svojih medija, vlasnik radio stanice koja je zatvorena u oktobru rekao je da je ekonomska situacija toliko loša da većina poslovnih ljudi, čak i ako nisu morali zatvoriti medij, ne može više si ne priuštiti trošenje novca na oglašavanje.

Afganistan je bio na 122. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija koji je RSF objavio u aprilu.

Izvor: RSF

About The Author