Zvizdač osuđen na šest godina zatvora zbog davanja informacija medijima

Iz Međunarodne federacije novinara (IFJ) saopćeno je da je presuda McBrideu u suprotnosti je s australskim obavezama prema demokratiji

Zvizdač osuđen na šest godina zatvora zbog davanja informacija medijima

 

Vrhovni sud australskog glavnog grada (ACT) izrekao je 68-mjesečnu kaznu bivšem vojnom advokatu i zviždaču Davidu McBrideu zbog njegovog odavanja povjerljivih vojnih podataka australskoj radiodifuznoj korporaciji (ABC).

Sudac Vrhovnog suda ACT David Mossop izrekao je maksimalnu kaznu od pet godina i osam mjeseci zatvora s najmanje dvije godine i tri mjeseca bez pomilovanja. Presuda dolazi desetljeće nakon što je McBride navodno uzeo povjerljive dokumente o navodnom nedoličnom ponašanju i ratnim zločinima koje je počinilo australsko vojno osoblje u Afganistanu između 2009. i 2013. godine.

U svojoj je odluci sudac Mossop identificirao McBrideov percipirani nedostatak kajanja i snažno uvjerenje u društvenu dobrobit svojih postupaka kao ključno opravdanje za izricanje presude, navodeći da je malo vjerovatno da bi McBride mogao biti rehabilitiran.

McBride, koji se prvobitno izjasnio nevinim po pet tačaka optužnice, izjasnio se krivim po tri tačke optužnice za krađu i nezakonito dijeljenje povjerljivih vojnih podataka nakon što je intervencija australske vlade omogućila uskraćivanje informacija kritičnih za njegovu odbranu.

Prema profilu u Sydney Morning Heraldu, McBride je prikupio povjerljive vojne datoteke s detaljima o aktivnostima australskih oružanih snaga u Afganistanu od 2009. do 2013. godine iz računara visokosigurnosnog štaba Operativne komande tokom nekoliko mjeseci 2014. godine. McBride je uhapšen u septembru 2023. godine nakon što se vratio kući iz samonametnutog egzila u Španiji.

Materijali koje je podijelio McBride bili su izvor u ABC-jevom izvještaju iz 2017. godine, ‘Afganistanski dosjei’, koji je istaknuo tvrdnje o ratnim zločinima i nedoličnom vojnom ponašanju australskih specijalnih snaga.

Optužbe iznesene u istrazi kasnije je potvrdila Breretonova istraga iz 2020. godine, koja je utvrdila da su sistemski propusti doprinijeli navodnom ubistvu 39 afganistanskih civila između 2005. i 2016. godine, a istraga je preporučila jaču zaštitu za zviždače. McBride je prva osoba kojoj se sudi za navodne australske ratne zločine u Afganistanu.

Policijske istrage o curenju informacija rezultirale su racijom u uredima ABC-ja u Sydneyu 2019. godine, nakon zahtjeva australske savezne policije za otiske prstiju novinara Dana Oakesa i Sama Clarka, koji su radili na The Afghan Files. Zakonitost racije kasnije je potvrdio australski savezni sud.

Direktorica Media, Entertainment and Arts Alliance (MEAA) Michelle Rae rekla je da poštuju odluku suca, ali da do ovoga nije smjelo doći, dodajući da je pisanje o ovom događaju očito bilo u javnom interesu, ali kazna koja je izrečena daleko je veća od bilo kakvog uočenog nedjela.

– Zrela demokratija ne bježi od nadzora i javnost ima pravo znati šta vlada radi. Vrijeme je da naši politički lideri istinski prihvate transparentnost i odgovornost. Zatvorska kazna od gotovo šest godina izrečena zviždaču Davidu McBrideu predstavlja sramotan dan za pravo javnosti da zna i pokazuje potrebu za hitnim reformama kako bi se zviždači zaštitili od krivičnog progona – dodala je.

Iz Međunarodne federacije novinara (IFJ) saopćeno je da je presuda McBrideu u suprotnosti je s australskim obavezama prema demokratiji, odgovornosti i slobodi medija, što pokazuje kritičnu potrebu za reformom zaštite zviždača.

Izvor: IFJ

About The Author