Izvještaj otkrio probleme u sigurnosnoj provjeri zaposlenih u Agenciji za medije

Stručnjaci upozoravaju da je američka nacionalna sigurnost ugrožena svaki put kada postoji i jedno kršenje sigurnosne procedure

Izvještaj otkrio probleme u sigurnosnoj provjeri zaposlenih u Agenciji za medije

Izvještaj o sigurnosnim procedurama provjere radnika američke Agencije za globalne medije (USAGM), koja nadzire Glas Amerike i druge medijske mreže koje finansira američke vlada, pokazao je podjele između sadašnjih i bivših lidera agencije.

USAGM je objavio izvještaj nezavisne agencije OPM – Kadrovske službe za federalne radnike – na 96 stranica, koji ima oznaku “ne objavljivati u javnosti”, nakon što je novi direktor agencije Michael Peck krajem jula pozvao na reviziju sigurnosnih procedura.

U izvještaju su konstatirani hronični problemi u provjeri podataka zaposlenih, skoro deset godina unazad. Problemi variraju od, kako se navodi, “ležernog pristupa provjeri biografije i čuvanju podataka” do istraga zaposlenih koje su, pak, bile suviše agresivne i “izvan okvira federalnih istražnih standarda”.

Najveće kritike iz izvještaja se, međutim, odnose na prvu kategoriju.

– Kvalitet istraga zaposlenih je predstavljao ozbiljan rizik za agenciju i federalnu vladu u cjelini – navodi se u izvještaju te se dodaje da zaposleni u Agenciji za globalne medije nisu provjereni na odgovarajući način, pa ipak trenutno imaju pristup vladinim sistemima i zgradama, a u nekim slučajevima i osjetljivim ili povjerljivim informacijama.

Izvještaj poziva da se “odmah započne s novim istragama svih pojedinaca koje je istražila poslije 2012. godine, kada je zvanično istekao ugovor koji je agencija imala s federalnom Kadrovskom službom. To se odnosi na više od 1.500 ranijih istraga, od kojih je provjera, od februara, ponovljena u samo 314 slučajeva.

Bivši direktor USAGM, John Lansing, koji je bio na čelu agencije četiri godine, a podnio ostavku prošlog septembra, odbacio je tvrdnje da se uprava agencije odupirala promjenama čiji je cilj bio da se poboljša sigurnost.

Izvršni direktor Agencije za globalne medije John Lansing podnio je ostavku na mjesto direktora Američke agencije za globalne medije u septembru 2019. godine.

Još nije jasno da li je bilo koji od propusta u provjeri zaposlenih, koji se spominju u izvještaju, doveo do ugrožavanja sigurnosti ili uticao na sadržaj programa medija unutar Agencije.

Pa ipak, visoki zvaničnici USAGM, koji su, anonimno, govorili za portal Real Clear Politics i Washington Times, prije nego što je izvještaj objavljen, naglasili su rizike.

– Američka nacionalna sigurnost je ugrožena svaki put kada postoji i jedno kršenje sigurnosne procedure – rekli su ti zvaničnici, a u ovom slučaju, cijela agencija, sa svojim svakodnevnim, globalnim pristupom, dozvolila je sebi da provodi vrlo labave ili nepostojeće sigurnosne procedure.

USAGM zapošljava stotine novinara koji rade u svim krajevima svijeta, a mnogi u zonama konflikta i autoritarnim zemljama gdje mogu biti mete režima zbog izvještavanja. Zbog specifične kombinacije znanja jezika i novinarstva, agencija obično zapošljava kvalificirane strane državljane, koji rade na osnovu posebnih, privremenih viza.

Američka agencija za globalne medije nadzire rad pet američkih mreža u koje spadaju Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa (RFE/RL), Kancelarija programa za Kubu (OCB), Radio Slobodna Azija (RFA) i stanice na arapskom jeziku – televizija Alhura i Radio Sava, koji pripadaju Mreži za emitiranje programa za Bliski istok (MBN).

Izvor: Glas Amerike

About The Author