Dva novinara i politička komentatorica uhapšeni zbog kritiziranja vlade Tunisa

Uhapšeni su propisima Dekreta 54 koji propisuje kazne za širenje “lažnih vijesti”

Dva novinara i politička komentatorica uhapšeni zbog kritiziranja vlade Tunisa
Foto: Safejournalists.net

Vlasti Tunisa naredile su hapšenje dvoje novinara koji su imali kritizirajuće komentare na vlasti Tunisa kritički, samo dan nakon što su sigurnosne snage upale u advokatsku komoru i privele političku komentatoricu Soniju Dahmani koja je uhapšena jer je na televiziji kritizirala državu Tunis.

Njena advokatica Dalila Msaddek kazala je da je došlo do “policijskog napada na sjedište advokatske komore” u Tunisu, kada su napadnuti advokati i privedena Sonia Dahmani.

Iste večeri kada su TV i radijski voditelj Borhen Bssais i politički komentator Mourad Zeghidi uhapšeni zbog kritizirajućih komentara, kazao je advokat Ghazi Mrabet.

Prema Mrabetu, Zeghidi je bio progonjen “zbog objave na društvenim mrežama u kojoj je podržao uhapšenog novinara”, misleći na Mohameda Boughalleba, koji je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog klevete javnog dužnosnika, kao i zbog “izjava tokom televizijskih emisija u februaru”.

Zeghidi je komentator na tuniskoj televiziji i radi s Bssaisom, koji vodi programe na privatnim radijskim i TV kanalima. Tačan motiv za Bssaisovo hapšenje ostaje nejasan, ali prema Mrabetovim riječima, on je pritvoren na temelju Dekreta 54 koji kažnjava širenje “lažnih vijesti”.

Zakon, koji je potpisao predsjednik Kais Saied 2022. godine, kritizirali su novinari i opozicioni predstavnici koji kažu da je korišten za gušenje neslaganja.

Od kada je dekret stupio na snagu, više od 60 novinara, advokata i opozicionara je procesuirano prema njemu, navodi Nacionalna unija novinara Tunisa.

Dahmani je također uhapšena prema Dekretu 54, javili su tuniski mediji, navodeći da je privedena dok je tražila sigurnost u advokatskoj komori.

Događaj je uživo snimao informativni kanal France 24, koji je rekao da su ih maskirani policajci prisilili da prestanu emitiranje. Kanal je osudio ponašanje policajaca, navodeći da su “otrgnuli kameru sa stativa” i nakratko priveli snimatelja.

Osudio su “brutalnu intervenciju snaga sigurnosti koje su spriječile novinare u obavljanju svoje profesije dok su pokrivali protest advokata za pravdu i podršku slobodi izražavanja”.

Dekret 54 nalaže do pet godina zatvora za korištenje komunikacijskih mreža za “proizvodnju ili širenje lažnih vijesti” ili za “klevetanje drugih, kaljanje njihovog ugleda, finansijsku ili moralnu štetu”.

Izvor: VoA

About The Author