Izraelska vojska ne istražuje ubistva novinara

Postoji uspostavljen sistem utvrđivanja činjenica u Izraelu, ali u devet godina niti jedan slučaj smrti novinara nije dospio do krivičnog postupka i niti jedan vojnik nije odgovarao

Izraelska vojska ne istražuje ubistva novinara

Izraelske snage ubile su najmanje 20 novinara od 2001. godine u slučajevima koji pokazuju obrazac “neadekvatnih odgovora i izbjegavanje odgovornosti”, pokazao je izvještaj Odbora za zaštitu novinara (CPJ) koji opisuje rutinsko zamagljivanje i neispravnu istragu o ubistvima izraelske vojske.

Kako su naveli u izvještaju u kojem su dali brojne preporuke vlastima Izraela i koji su objavili uoči godišnjice ubistva novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh, smrt novinara i nedovoljna reakcija predstavljaju “ozbiljnu prijetnju slobodi medija”.

Palestinsko-američka dopisnica Al Jazeere ubijena je tokom izraelskog vojnog napada na okupiranoj Zapadnoj obali 11. maja 2022. godine, a većina drugih novinara ubijenih u posljednja dva desetljeća bili su Palestinci.

Izraelske odbrambene snage (IDF) rekle su u odgovoru na izvještaj da njihove snage nisu ciljale novinare, koji su kroz svoj rad često bili prisutni u blizini “nereda” ili “pucnjave” prema izraelskim snagama ili civilima

– Tokom intenzivnih borbenih situacija, IDF napada samo vojne ciljeve i poduzima sve moguće mjere opreza kako bi smanjio ubistva civila tokom svojih operativnih aktivnosti – tvrde izraelski zvaničnici.

IDF je također rekao da redovno ispituje i istražuje svoje postupke kroz nezavisne i dubinske inspekcije i istražne mehanizme.

Međutim, izvještaj CPJ-a detaljno opisuje slučajeve ubistava dopisnika, snimatelja, producenata ili drugih medijskih djelatnika u izraelskoj vojnoj vatri od 2001. godine.

U slučaju Shireen Abu Akleh, koja je upucana u glavu tokom racije IDF-a u izbjegličkom kampu Jenin, izvještaj navodi da do danas niko nije pozvan na odgovornost i dodaje da njezino ubistvo “nije izolirani događaj”.

Od 2001. godine, 18 Palestinaca i dva evropska strana novinara – jedan talijanski i jedan britanski – ubijeni su izraelskom vojnom vatrom i niko nikada nije optužen ili pozvan na odgovornost, stoji u izvještaju.

– Stepen do kojeg Izrael tvrdi da istražuje ubistva novinara uvelike ovisi o vanjskom pritisku. Postoje površne istrage o smrti novinara sa stranim pasošima, ali to je rijetko slučaj s ubijenim palestinskim novinarima. U konačnici, niko nije vidio ni privid pravde – kaže koordinator CPJ-a za Bliski istok Sherif Mansour.

Izrael tvrdi da ima snažne procese za istraživanje akcija svojih snaga. Od 2014. godine upravlja sistemom “procjena utvrđivanja činjenica” o smrtnim slučajevima civila, koji može napredovati do krivične istrage koju provodi glavni vojni tužilac.

No, u devet godina otkako postoji sistem niti jedan slučaj smrti novinara nije dospio do krivičnog postupka i niti jedan vojnik nije odgovarao, navodi se u izvještaju CPJ-a.

Među ostalim slučajevima istaknutim u izvještaju su oni palestinskog videonovinara Yasera Murtaje i slobodnog reportera Ahmeda Abu Husseina, a obojicu su ubili izraelski snajperisti u odvojenim incidentima dok su izvještavali o palestinskim protestima u Gazi 2018. godine. Sindikat palestinskih novinara tada je optužio Izrael da ih je “namjerno” gađao.

Izraelska vojska saopćila je da su dvojica novinara “navodno bila prisutna na mjestu nasilnih nereda” i da “nije pronađena nikakva sumnja koja bi opravdala otvaranje krivične istrage” protiv vojnika.

U slučaju Murtaja, izvještaj CPJ-a kaže da je tadašnji izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman proveo sedmice “pokušavajući diskreditirati novinara” rekavši da su bili viši članovi oružanog krila palestinske militantne skupine Hamas, bez iznošenja ikakvih dokaza.

Kasnije se pokazalo da je novinar bio provjeren od strane Sjedinjenih Američkih Država da dobije međunarodna sredstva za razvoj svoje producentske kompanije.

U slučaju Abu Husseina, borci za ljudska prava podnijeli su zahtjev vojsci da istraži njegovu smrt, ali izvještaj CPJ-a kaže da je IDF zatvorio slučaj dvije godine kasnije bez intervjuiranja svjedoka, rekavši da vojnici nisu imali kriminalne namjere.

Abu Husseinova majka Raja rekla je da je vojska nikada nije kontaktirala u vezi s istragom. “Tipičan odgovor koji izraelska vojska daje kada ubija civile je da vojska nije učinila ništa loše”, rekla je autorima izvještaja.

– Voljela bih da mogu upoznati osobu koja mi je ubila sina… Pitala bih ga: ‘Zašto, zašto si gađao mog sina?’ Mislim da mi ne bi dao odgovor. On je snajperist, on ubija – rekla je.

Prema međunarodnom pravu, upotreba vatrenog oružja od strane snaga sigurnosti protiv civila definirana je kao krajnja mjera i može se primijeniti samo kako bi se spriječila “neposredna prijetnja smrću ili ozbiljnom povredom”.

IDF rutinski odgovara na slučajeve pogođenih civila, uključujući novinare, govoreći da vojnici koriste smrtonosnu silu kako bi zaustavili nerede ili usred vatre koju na njih ciljaju palestinski militanti.

Izvještaj CPJ-a opisuje “obrazac” izbjegavanja odgovornosti IDF-a i drugih dužnosnika, uključujući odbacivanje dokaza i tvrdnji svjedoka, guranje lažnih narativa, optuživanje novinara za terorizam i otvaranje istraga samo pod međunarodnim pritiskom.

Najmanje 13 od 20 ubijenih novinara bilo jasno identificirano da su pripadnici medija ili su bili u vozilima s novinarskim oznakama u trenutku smrti, navodi CPJ izvještaj.

– Izraelske snage opetovano ne poštuju obilježja medija, šaljući jezivu poruku novinarima i medijskim djelatnicima širom Zapadne obale i Gaze, gdje je ubijeno svih 20 novinara spomenutih u izvještaju – rečeno je.

CPJ je rekao da je poslao “višestruke zahtjeve” medijskom uredu IDF-a za razgovor s vojnim tužiocima i dužnosnicima, ali je vojska odbila sastati se s predstavnicima CPJ-om radi službenog razgovora.

Izvor: BBC/CNN

About The Author