Brojne organizacije traže zaštitu zviždača tokom pandemije Covid-19

Ukazivanje na nepravilnosti u radu institucija tokom vanrednog stanja od vitalnog je značaja za odbranu ljudskih prava i sloboda

Brojne organizacije traže zaštitu zviždača tokom pandemije Covid-19

Nekoliko organizacija koje brinu za zaštitu prava novinara i općenito ljudskih prava potpisale su pismo kojim pozivaju sve institucije da zaštite osobe koje prijavljuju zloupotrebe ili neka druga pogrešna postupanja tokom trajanja pandemije koronavirusa Covid-19.

Također, ohrabrili su sve građane i radnike da doprinesu odgovornosti vlada i institucija u odbrani ljudskih prava i sloboda tako što će prijaviti nepravilnosti.

Tokom pandemije Covid-19 istaknuta je važnosti odgovornosti i potrebe za redovnim i pouzdanim informacijama javnih institucija i dužnosnika, jer svi građani u svakoj pogođenoj zemlji moraju znati istinu o širenju bolesti na lokalnom i međunarodnom nivou kako bi učinkovito odgovorili i pomogli zaštititi svoje zajednice.

– Već smo vidjeli primjere nepravde i lošeg upravljanja u javnim institucijama i poslovanju kao rezultat Covida-19. Pitanja zbog kojih je izražena zabrinutost uključuju kapacitet zdravstvenog sistema, javne nabavke, kršenje zakona o zdravlju, sigurnosti i radu, nepoštene prakse tržišne utakmice i zloupotreba tržišta te značajna kršenja osobnih prava na privatnost – upozoravaju potpisnici pisma.

Pravilno izvještavanje javnosti i odgovorno ponašanje svih institucija te transparentno prikupljanje podataka su od presudnog značaja za povjerenje javnosti u sposobnost prevladavanja krize.

Kako su napomenuli u mnogim zemljama suspendiraju se parlamenti te korištenje vanrednih ovlasti vlada bez odgovarajućeg javnog nadzora i transparentnosti stvara rizik za potencijalnu zlouporabu.

Kada se odluke donose u hitnim uvjetima, često izvan demokratskog nadzora, uzbunjivači mogu igrati vitalnu ulogu ranog upozoravanja. Oni su korektivni mehanizam za zaštitu posebno u međunarodnoj zdravstvenoj krizi.

Tokom pandemije već smo svjedočili zloupotrebama, a nekoliko puta već su ograničavana temeljna prava na slobodu izražavanja i pristup informacijama.

Uzbunjivanje se pokazalo kao moćno sredstvo u borbi i sprječavanju radnji koje narušavaju javni interes te su potpisnice pisma pozvale sve vlasti da zaštite one koji otkrivaju zloupotrebe ili ozbiljne nepravde tokom krize uzrokovane pandemijom.

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author