Trump ponovo na Facebooku i Instagramu

Grupe za građanska prava osudile su odluku kompanije Meta

Trump ponovo na Facebooku i Instagramu
Foto; https://www.techgh24.com/

Matična kompanija Facebooka i Instagrama Meta najavila je da će obnoviti Facebook i Instagram nalog bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trump u narednim sedmicama, nakon dvogodišnje suspenzije zbog pobune na Capitol Hillu 6. januara 2021. godine.

Kompanija je u blog postu objavila da je „postavila nove zaštite kako bi spriječila ponavljanje prekršaja“, a Trump je ranije najavio da će se ponovo kandidirati za Bijelu kuću 2024. godine, a Facebook i Instagram su, kako navodi agencija Reuters, ključni za kontakte i prikupljanje sredstava.

Dok je Metina pomno promatrana rasprava o tome treba li ponovno vratiti Trumpa bila polarizirajuća, kupci oglasa rekli su da je širok doseg platforme od 3,7 milijardi korisnika previše važan za mnoge kompanije.

Trumpovo vraćanje na mreže, međutim, pojačava dugogodišnju zabrinutost o tome kako platforme društvenih medija mogu osigurati da se oglasi ne pojavljuju pored sadržaja koji marketinški stručnjaci smatraju neprikladnim.

Grupe za građanska prava, uključujući NAACP i GLAAD, osudile su Metinu odluku.

U julu 2020. godine hiljade oglašivača bojkotiralo je Facebook kao dio kampanje za prava kako bi izvršili pritisak na platformu da učini više u sprječavanju govora mržnje, ali bojkot nije imao veliki učinak na prihode kompanije.

Trumpov utjecaj je oslabio otkako je napustio dužnost i to bi mogao biti jedan od razloga zašto se klijenti nisu raspitivali o uticaju njegovog povratka na njihove oglase, rekla je Erica Patrick, viša potpredsjednica plaćenih društvenih medija u IPG-ovom Mediahub-u.

U novembru je novi vlasnik Twittera Elon Musk ukinuo trajnu zabranu platforme za Trumpa. Mnogi od najvećih oglašivača na Twitteru pauzirali su svoju potrošnju nakon što je Musk preuzeo Twitter i brzo otpustio hiljade zaposlenika, a potrošnja na oglase na Twitteru pala je u posljednja dva mjeseca.

Izvor: Reuters

About The Author