Washington Post: Izrael je lagao, Hamas nije koristio bolnicu Al-Shifa

Analiza potvrdila ono što su palestinski doktori tvrdili dva mjeseca: Al-Shifa nije komandni centar Hamasa

Washington Post: Izrael je lagao, Hamas nije koristio bolnicu Al-Shifa

Nakon što su izraelske navele da je bolnica Al-Shifa u Gazi služila kao baza za Hamas, istraga Washington Posta sada otkriva da dokazi pokazuju suprotno.

Washington Post je citirao evropskog diplomata koji je rekao da Izrael nije pronašao uvjerljive dokaze prisutnosti palestinskih boraca u medicinskom kompleksu Al-Shifa u Gazi.

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari iznio je ono za što je tvrdio da su “konkretni dokazi”, koji impliciraju korištenje pet bolničkih zgrada u operacijama Hamasa tokom brifinga 27. oktobra.

To je navelo IDF da napadnu bolnicu 15. novembra i otvore neselektivnu vatru prema njezinim prozorima i dijelovima, presjekavši sve komunikacije s bolnicom. Deseci izraelskih vojnika također su upali u odjel hitne pomoći u Al-Shifi, što je dovelo do smrti i teških ranjavanja desetina Palestinaca, uključujući i bebe.

Nakon toga, IDF je objavio snimke “dokaza” koji povezuju Hamas s bolnicom, a da stvari budu još gore za Izrael, tri novinara The New York Timesa, koji su izraelske snage pratile kroz “samo dio prostranog Al-Shifa kompleksa”, opovrgnuli su izraelsku tvrdnju o vojnom objektu Hamasa ispod bolnice.

Novinari su izvijestili da posjeta nije uvjerljivo potvrdila postojanje takvog objekta.

Izrael je paralelno s upadom u Al-Shifu radio na širenju lažnih narativa, tvrdeći da su u bolnici smješteni izraelski zarobljenici. Međutim, ovu priču brzo je opovrgao dopisnik izraelskog vojnog radija Doron Kadosh za vojna pitanja, koji je potvrdio odsutnost zarobljenika u bolnici.

Izraelci su tvrdili da su u bolnici Al-Shifa, otkrili su jedan tunelski otvor, vozilo s oružjem i druga skladišta oružja i streljiva. Izrael je također objavio da su njegovi vojnici u blizini pronašli tijela izraelskog doseljenika i vojnika.

Vojni dopisnik Times of Israel Emmanuel Fabian kasnije je izvijestio da su se tuneli za koje je IDF tvrdila da njima upravlja Hamas pokazali kao “septička jama čudnog izgleda, te betonski kabalski kanal za generatore.

 

 

Prema studiji Washington Posta koristeći se društvenim mrežama, satelitskim fotografijama i svim javno objavljenim datotekama IDF-a, dokazi koje je ponudila izraelska vlada nisu uspjeli dokazati da je Hamas koristio bolnicu kao komandni i kontrolni centar.Prema pravnim i humanitarnim stručnjacima, ovo pokreće važna pitanja o tome jesu li patnje civila uzrokovane izraelskim akcijama u bolnici – okruživanje, opkoljavanje i na kraju invazija zgrade i tunela ispod nje, bile razmjerne procijenjenoj opasnosti.Istraga Washington Posta zaključila je sljedeće:

  • Sobe povezane s mrežom tunela koje je “otkrio” IDF nisu pokazivale nikakve dokaze da ih je koristio Palestinski otpor.
  • Niti jedna od Hagarijevih tvrdnji u vezi s pet bolničkih zgrada nije povezana s mrežom tunela.
  • Tunelima se ne može pristupiti iz bolničkih odjela.

Uprkos tome, SAD i Izrael branili su svoje lažne tvrdnje, rekavši za Washigtnon Post prošle sedmic da su “apsolutno sigurni” u obavještajne podatke, idući toliko daleko da tvrde da je Hamas držao zarobljenike u bolnici sve dok IDF nije stigao.

“Prije sam bio uvjeren da je Al-Shifa mjesto gdje su se te operacije odvijale. Sada vjeruje, da mora postojati nova razina demonstracija. Trebali bi imati više dokaza u ovom trenutku”, kazao je jedan američki kongresmen za Washington Post.

 

 

Adil Haque, profesor prava na Univerzitetu Rutgers, kazao je da medicinske ustanove imaju posebnu zaštitu, čak i tokom rata, i da gube svoj status samo kada se koriste izvan svoje medicinske funkcije.Yousuf Syed Khan, advokat pri Global Rights Compliance, advokatskoj koja je pisala izvještaje za UN-a o opsadnom ratovanju, upitao je: “Zašto je napad bio hitan? Ništa još nije dokazano”.

Izvor: Klix.ba

About The Author