Novinari zahtijevaju prestanak cenzure iranskih medija na Instagramu

Najmanje 15 novinara je izvijestilo da je njihov profil uklonjen, a iako su neki od njih vraćeni postovi koji sadrže podatke o Soleimaniju trajno su izbrisani

Novinari zahtijevaju prestanak cenzure iranskih medija na Instagramu
Foto: Hadi Yazdi Aznaveh/Unsplash

Nakon ubistva generala Islamske Republike Iran, objave iranskih medija na Instagramu vezane za njegovo ubistvo kompanija Instagram je obrisala, a među obrisanim sadržajima su i postovi iranskih medija.

Udruženje iranskih novinara u Teheranu pisalo je direktoru Instagrama Adamu Mosseriju pozivajući kompaniju da zaustavi cenzuru iranskih medija.

U danima nakon ubistva najvišeg generala Qassema Soleimanija, Instagram je izbrisao postove i blokirao neke iranske korisnike i iranske medije. Postovi u kojima se spominje Soleimani uključujući slike i tekst su obrisani.

Određeni novinari također su doživjeli cenzuru. Najmanje petnaestak novinara je izvijestilo da je njihov profil uklonjen. Neki su profili vraćeni, ali postovi koji sadrže podatke o Soleimaniju trajno su izbrisani.

Te mjere su otišle još i dalje, jer su neki profili iranskih novina i novinskih agencija uklonjeni s platforme društvenih medija. To predstavlja neposrednu prijetnju slobodi informiranja u Iranu, jer je Instagram jedina međunarodna platforma društvenih medija koja još uvijek djeluje u toj zemlji.

Mediji na Farsiju, koji djeluju iz inostranstva kao i drugi strani mediji nisu pogođeni ovim restriktivnim mjerama.

U pismu Instagramu rečeno je da se radi o potezu “bez presedana u historiji društvenih mreža i u sukobu je sa osiguranjem aktuelnosti medija”. Radi se akciji koja je protivna globalnim standardima, uključujući slobodu govora i medija, te stoga zahtijevamo korekciju takvih mjera”.

– U vrijeme kada je iranskim građanima potreban pristup informacijama, neprihvatljivo je da Instagram cenzurira iranske medije i pojedine novinare i korisnike – zaključio je generalni sekretar Međunarodne federacije novinara (IFJ) Anthony Bellanger.

Izvor: Međunarodna federacija novinara (IFJ)

About The Author