Kajan pozvao RAK da sankcionira RTRS zbog neprofesionalnog izvještavanja

U prilogu RTRS-a novinarka kaže, između ostaloga, kaže da će ‘Istočno Sarajevo vjekovno ostati Srpsko Sarajevo’

Kajan pozvao RAK da sankcionira RTRS zbog neprofesionalnog izvještavanja

Poslanik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Sanel Kajan prijavio je Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK) neprofesionalno i tendenciozno izvještavanje Radiotelevizije Republika Srpska, javnog RTV servisa bosanskohercegovačkog entiteta RS u Dnevniku 2 od 19.30 emitiranom 13. marta.

On je prijavio prilog novinarke Branke Kusmuk koja je izvještavala o 30. godišnjici Istočnog Sarajeva u kojem između ostaloga navodi da je „Sarajevo, dalje od Miljacke, počelo da protjeruje cijeli jedan narod, koji ga je kroz historiju obilato darivao i zadužio…i koji je učmaloj turskoj kasabi udahnuo novi građanski duh!“

– Tog 13. marta na Skupštini u Vogošći jednoglasno je donesena statutarna odluka o osnivanju grada, na osnovama historijskih pretpostavki etničkog rasporeda. Dijelovi Srpskog Sarajeva ustupljeni su neprijateljskoj strani, odlukom bjelosvjetskih stratega u Dejtonskoj nepravdi… Moćnici su dijelove Srpskog Sarajeva bezdušno poklanjali srpskom neprijatelju. S otetih dijelova Sarajeva pokrenut je biblijski egzodus živih i mrtvih Srba. 2004. godine oteli su nam i ime! Prijetnjama i ucjenama visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH Srpsko Sarajevo preimenovano je u Istočno Sarajevo – kaže se u prilogu.

Nadalje, novinarka ističe da je to srpski grad i dodaje „danas smo sa vama, sa srpskim narodom Srpskog Sarajeva da ga još više gradimo, izgrađujemo i nadgrađujemo. Čuvajte Srpsko Sarajevo. Istočno Sarajevo će vjekovno ostati Srpsko Sarajevo“.

Kajan je pozvao RAK da reagira i sankcionira ovakvu retoriku RTRS-a, napominjući da niti jedan grad u Bosni i Hercegovini nije ekskluzivan životni prostor za samo jedan od naroda i građana koji žive u Bosni i Hercegovini i njenim entitetima.

Naglašava da je Istočno Sarajevo mjesto življenja za građane srpske, jednako tako i bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, Ostale te bilo koga ko ostvaruje zakonom predviđene uvjete za život na tom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine i njenog entiteta Republika Srpska.

– Očekujem od RAK-a da se napokon oglasi s konačnim sudom o mojoj prijavi povodom izvještavanja RTRS-a 2. februara 2023. godine kada su Bošnjake nazvali „potomcima turskih okupatora koji i danas skrnave svjetovno i duhovno djelo svetog Save“ – dodaje Kajan u prijavi.

Pozvao se na Etički kodeks Regulatorne agencije za komunikacije, u kojem je, uz ostalo, navedeno i da su „generalni direktor i zaposlenici Agencije dužni svoje funkcije, odnosno poslove obavljati profesionalno, savjesno i odgovorno, bez favoriziranja i pristranosti“.

– Očekujem, dakle, od RAK-a profesionalno ponašanje. Posebno od generalnog direktora ove agencije da se izdigne iznad činjenice da je upravo RTRS bio njegovo bivše radno mjesto, a novinari spomenuti u ovoj i prethodnim prijavama radne kolege kojima je bio nadređen – zaključuje Kajan.

About The Author