Portali s prostora bivše Jugoslavije protiv dezinformacija o koronavirusu

Pažnja cijele planete usmjerena je na novi virus, ali na tu zarazu preusmjerila se pažnja i onih koji zarađuju od senzacionalizma i lažnih vijesti

Portali s prostora bivše Jugoslavije protiv dezinformacija o koronavirusu
Foto: NLC

Organizacije s prostora bivše Jugoslavije koje se bave provjerama činjenica udružile su se na Viberu i pokrenule zajednicu „COVID-19 Provjereno“ na kojoj se raskrinkavaju dezinformacije o pandemiji koronavirusa. Takve dezinformacije, ispostavlja se, najviše se šire upravo preko Vibera.

Ta zajednica, pokrenuta u saradnji s aplikacijom Viber, već je počela da na dnevnom nivou prati, provjerava i raskrinkava dezinformacije u vezi s pandemijom Covid-19 koje u javnom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije.

Posao obavljaju novinari Raskrinkavanje.me, Faktograf.hr, Raskrikavanje.rs, F2N2.mk, FakeNews.rs, Raskrinkavanje.ba i Razkrinkavanje.si.

Takav vid udruživanja portala, koji se inače bave otkrivanjem dezinformacija, za urednicu Raskrikavanja Vesnu Radojević potpuno je logičan i u pogledu odabrane platforme za reagiranje adekvatan.

– Najveći broj lažnih vijesti u vezi s koronavirusom dijeli se preko cirkularnih poruka upravo na Viberu – kaže Vesna Radojević za Cenzolovku i dodaje da se kreiranje ovakve zajednice „može smatrati kao naš odgovor“.

Ona navodi da je razumljiva pažnja cijele planete usmjerena samo na novi virus, ali ukazuje na to da se na tu zarazu preusmjerila pažnja i onih koji zarađuju od senzacionalizma i „lažnih vijesti“, zbog čega je broj „lažnih vijesti“ višestruko povećan.

– Mi smo zbog toga čitav sadržaj na sajtu Raskrikavanja posvetili novom virusu, a jedan dio posla je upravo otkrivanje lažnih vijesti. Svakog dana već mjesec dana naš tim piše tekstove o lažima objavljenim u našim medijima ili na društvenim mrežama. Posla je toliko da nikada nismo imali prazan hod – kaže urednica Raskrikavanja.

Ništa manje posla, napominje, nemaju ni njene kolege sa „sestrinskih“ fact-checking portala iz regiona te su odlučili udružiti snage.

– Kada uzmemo u obzir da svi možemo da se međusobno razumijemo, shvatili smo da je dobro i da udružimo snage i stvorimo jednu zajednicu odakle će čitaoci najlakše moći da dalje dijele provjerene i tačne informacije – naglasila je Radojević.

Oni koji postanu članovi ove Viber zajednice moći će samo da prate otkrića udruženih regionalnih portala (recimo, o tome da protiv virusa Covid-19 ne pomažu limun i soda bikarbona u vrućoj vodi, hemikalije iz čaja ili tek inhalacija, da virus nije stvoren u Kini 2015. itd.), ne i da šalju svoje prijedloge – „lažne vijesti“ koje su sami uočili ili informacije za koje nisu sigurni da li su istinite.

Za sve to i dalje se mogu obraćati direktno specijaliziranim portalima koji se bave provjerom činjenica – onako kako to, prema riječima urednice Raskrikavanja, čitaoci tog portala ionako već rade.

Izvor: Cenzolovka

About The Author